Znajdź swój przepis

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

27 września, 2012

Najlepszy, tradycyjny sernik jaki jadłam do tej pory. Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Świetny przepis! Sernik wyszedł rewelacyjny! Herbatniki dałam kakaowe, bo lubię małe kontrasty w jedzeniu. Zastanawiałam się jak to będzie bez masełka czy też innego tłuszczu, ale wyszło zaskakująco smacznie. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę :)

  2. Cóż to za sernik bez odrobiny masła???? dziwny przepis, nie będę ryzykować :(

  3. Niestety mi sernik nie wyrósł, jest niski i zbity.

  4. Czy dobrze widzę, że w przepisie nie ma masła ani margaryny?

    1. aneta Autor says:

      tak

  5. Małgorzata says:

    Pani Aniu czy jeśli do tego sernika użyć zwykłego twarogu to jaką ilość masła trzeba dodać i czy pozostałe składniki pozostają bez zmian. Dziękuję i pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Nic nie zmieniamy w przepisie. Twaróg dobrze zmieluc trzy razy :)

  6. Małgorzata says:

    Można zrobić do niego ciasteczkowy spód z ciastek i masła, czy wtedy go podpiec z 10 min czy wystarczy schłodzić w lodówce. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy schłodzić

  7. Dominika S. says:

    A czy mozna ten sernik wykonać na spodzie z Brownie?

    1. Raczej nie ma przeciwwskazań :)

    2. Dominika S. says:

      A Brownie należałoby wcześniej podpiec samo czy dopiero piec z masa serową?

    3. wczesniej brownie pozniej mase serowa

  8. można dodać rodzynki?

    1. Ilovebake says:

      tak :)

  9. Bez proszku do pieczenia? No nic zabieram się bo jutro roczek córci ????

  10. Paulina C. says:

    a jaka gramatura budyniu ? bo są różne 40g , 60 g ?

    1. Ilovebake says:

      40 g :)

    2. Paulina C. says:

      dzięki :) jutro piekę :D

  11. Witam, posiadam blaszkę o wymiarach 30 x23,5. Zmieści mi się cała masa? Rozumiem, że będzie wyższy, tylko boję się, że „ucieknie „mi z formy podczas pieczenia. Pozdrawiam Ania

    1. Ilovebake says:

      Nic nie powinno sie zdarzyc, ale podczas wylewania nie zapelniaj blaszki wiecej niz do 3/4 wysokosci :)

    2. Dziękuję za podpowiedź :) To niezwykle miłe, że u Ciebie zawsze można liczyć na radę i pomoc :) jest to szczególnie ważne dla takiego laika w wypiekach jak ja ;) pozdrawiam

  12. Dziękuję za jakże wspaniały przepis, prosto i smacznie :D

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję, że skorzystałeś :)

  13. Pierwszy sernik, który mi się udał! Równy, śliczny, nie oklapnięty, pyszny! A już myślałam, że jakieś fatum nade mną wisi, bo o ile inne ciasta wychodzą mi bez większych problemów, z sernikami nigdy nie miałam szczęścia i uznałam, że żaden jadalny spod mojej ręki nie wyjdzie. Ten jest więcej niż jadalny – jest popisowy, można nie tylko zgarnąć łaskawą aprobatę rodziny, która i tak zje wszystko co słodkie, ale nawet pochwały! Dzięki wielkie za przepis! Pozdrawiam :)

  14. Robiłam dziś :) niestety popękal i wyszedł niski :/ w smaku ok :) jednak wolę tradycyjne sernik na kruchym spodzie . Nie wiem czy coś źle zrobiłam ale robiłam wszystko jak w przepisie tym bardziej ze bardzo często piekę ciasta a 1 raz sięgam po pomoc z internetu . Spod na herbatnikach dla mnie suchy :(

  15. sernik faktycznie łatwy w przygotowaniu. Niestety na formę (taką jak w przepisie) wyszedł jak na mój gust zdecydowanie za niski! Trochę mnie tym rozczarował, bo czytając zapewnienia że wychodzi dość wysoki nie pomyślałam by zwiększać ilość użytych składników…

  16. jakie powinny być herbatniki na spodzie ?

    1. Ilovebake says:

      Ja użyłam zwykłych maślanych, ale właściwie możesz użyć dowolnych :) pozdrawiam

  17. Hania K. says:

    Uwielbiam prostotę tego przepisu! :) Zmiksować w odpowiedniej kolejności i wylać na poukładane herbatniki. Resztę robi piekarnik :) Coś w sam raz dla lenia – uwielbiam! ;)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki za komentarz pokaż jak Ci wyszedł następnym razem jestem ciekawa :)

    2. Hania K. says:

      Całkiem podobnie jak Tobie ;) Tylko moje zdolności fotograficzne są gorsze ;)

    3. Ilovebake says:

      Oj chodzi o smak :-) udalo sie i jest swietny

  18. Czy można użyć normalnego sera? Ile razy należy od zmielić???

    1. Ilovebake says:

      Tak, można. Zmiel go wtedy 2-3 razy tak, aby nie było grudek i ser był kremowy

  19. robię ten sernik na każde rodzinne uroczystości! jest pyszny! przepis podaję wszystkim koleżankom :)

  20. Dziękuję za przepis! Zrobiłam go i jest przepyszny! Delikatny a zarazem wyrazisty, kremowy, a do tego taki prosty w wykonaniu! Pozdrawiam serdecznie!

  21. do masy serowej zawsze wsypujemy proszek budyniowy :) pozdrawiam

  22. budyń należy wcześniej ugotować czy sam proszek wsypać?

  23. pieczony był z termo biegiem czy funkcja góra dół?

    1. bez termoobiegu :) pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x