Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Najlepszy, tradycyjny sernik na herbatnikach

Wrzesień 27, 2012 , 591919 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tradycyjny-sernik-5

Najlepszy, tradycyjny sernik jaki jadłam do tej pory. Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g herbatników

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej  łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.

Komentarze

  • Odpowiedz kasik Maj 14, 2016 at 21:07

    Bez proszku do pieczenia? No nic zabieram się bo jutro roczek córci ????

  • Odpowiedz Paulina C. Kwiecień 2, 2016 at 16:22

    a jaka gramatura budyniu ? bo są różne 40g , 60 g ?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 2, 2016 at 16:31

      40 g :)

      • Odpowiedz Paulina C. Kwiecień 2, 2016 at 16:34

        dzięki :) jutro piekę :D

  • Odpowiedz Ania Marzec 23, 2016 at 07:31

    Witam, posiadam blaszkę o wymiarach 30 x23,5. Zmieści mi się cała masa? Rozumiem, że będzie wyższy, tylko boję się, że „ucieknie „mi z formy podczas pieczenia. Pozdrawiam Ania

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 23, 2016 at 07:34

      Nic nie powinno sie zdarzyc, ale podczas wylewania nie zapelniaj blaszki wiecej niz do 3/4 wysokosci :)

      • Odpowiedz Ania Marzec 23, 2016 at 18:34

        Dziękuję za podpowiedź :) To niezwykle miłe, że u Ciebie zawsze można liczyć na radę i pomoc :) jest to szczególnie ważne dla takiego laika w wypiekach jak ja ;) pozdrawiam

  • Odpowiedz Jakub Marzec 18, 2016 at 20:26

    Dziękuję za jakże wspaniały przepis, prosto i smacznie :D

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 19, 2016 at 07:41

      Dziękuję, że skorzystałeś :)

  • Odpowiedz bebe Listopad 26, 2015 at 20:42

    Pierwszy sernik, który mi się udał! Równy, śliczny, nie oklapnięty, pyszny! A już myślałam, że jakieś fatum nade mną wisi, bo o ile inne ciasta wychodzą mi bez większych problemów, z sernikami nigdy nie miałam szczęścia i uznałam, że żaden jadalny spod mojej ręki nie wyjdzie. Ten jest więcej niż jadalny – jest popisowy, można nie tylko zgarnąć łaskawą aprobatę rodziny, która i tak zje wszystko co słodkie, ale nawet pochwały! Dzięki wielkie za przepis! Pozdrawiam :)

  • 1 2 3 4 5

    Dodaj komentarz