Najlepszy, tradycyjny sernik jaki jadłam do tej pory. Przepis przekazany z rąk do rąk i testowany przez niejedną osobę. Jest to chyba jeden z najprostszych w wykonaniu serników, ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealnie wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr. 1 wśród serników. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
- 1 kg białego sera z wiaderka
- 8 jajek
- 2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g herbatników
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na sernik.
Komentarze
Bez proszku do pieczenia? No nic zabieram się bo jutro roczek córci ????
a jaka gramatura budyniu ? bo są różne 40g , 60 g ?
40 g
dzięki
jutro piekę
Witam, posiadam blaszkę o wymiarach 30 x23,5. Zmieści mi się cała masa? Rozumiem, że będzie wyższy, tylko boję się, że „ucieknie „mi z formy podczas pieczenia. Pozdrawiam Ania
Nic nie powinno sie zdarzyc, ale podczas wylewania nie zapelniaj blaszki wiecej niz do 3/4 wysokosci
Dziękuję za podpowiedź
To niezwykle miłe, że u Ciebie zawsze można liczyć na radę i pomoc
jest to szczególnie ważne dla takiego laika w wypiekach jak ja
pozdrawiam
Dziękuję za jakże wspaniały przepis, prosto i smacznie
Dziękuję, że skorzystałeś
Pierwszy sernik, który mi się udał! Równy, śliczny, nie oklapnięty, pyszny! A już myślałam, że jakieś fatum nade mną wisi, bo o ile inne ciasta wychodzą mi bez większych problemów, z sernikami nigdy nie miałam szczęścia i uznałam, że żaden jadalny spod mojej ręki nie wyjdzie. Ten jest więcej niż jadalny – jest popisowy, można nie tylko zgarnąć łaskawą aprobatę rodziny, która i tak zje wszystko co słodkie, ale nawet pochwały! Dzięki wielkie za przepis! Pozdrawiam