Znajdź swój przepis

Naleśniki dyniowe

4 września, 2015

Naleśniki dyniowe to rewelacyjny sposób na urozmaicenie tradycyjnych placków. Nie czuć w nich dodatku dyni, a jedynie przyprawy korzenne. Według mnie bardziej pasują do słodkiego nadzienia. Natomiast wyrzucają z ciasta cukier będą również pasowały do słonego nadzienia.

Rewelacyjne dla dzieci, które uwielbiają naleśniki, a tutaj przemycamy cenne składniki odżywcze.

Naleśniki dyniowe są na puree z dyni, którego przyrządzenie krok po kroku znajdziesz TUTAJ.

Naleśniki z tego przepisu różnią się od tych tradycyjnych tym, że są bardziej wilgotne i mogą na początku sprawić nam trochę problemów podczas smażenia. Jedyny sposób to po prostu dobrze obsmażyć skórkę naleśnika, wtedy dają się łatwo przewracać.

Naleśniki dyniowe doskonale smakują w połączeniu z jabłkami, serem, syropom klonowym lub czekoladą.

Uwaga: jeśli do naleśników nie chcesz dodawać proszku do pieczenia możesz zastąpić go jednym ubitym białkiem i dodać delikatnie do masy. Wtedy do masy dodajesz 1 całe jajko, jedno żółtko, a białka na koniec dodajesz do masy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, pancakes i placki.

naleśniki z dynią

NALEŚNIKI DYNIOWE:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 20 naleśników

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mleko mieszamy razem z jajkami, olejem oraz puree z dyni. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste. Patelnię smarujemy lekko wacikiem nasączonym olejem i smażymy cienkie naleśniki z obu stron.

TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni krok po kroku.

naleśniki z dynią naleśniki z dynią naleśniki z dynią

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyglądają na przyjemnie pulchniutkie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x