Domowa nutella z kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja znanego kremu czekoladowego. Pyszny czekoladowy smak z aromatem podprażonych orzechów laskowych. Doskonały krem na kanapki, naleśników, placuszków lub jako deser.
Kasza jaglana znana przede wszystkim z właściwości zasadotwórczych, przeciwzapalnych, rozgrzewających. Nie zawiera glutenu przez co polecana jest dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Kasza jaglana może mieć gorzki posmak, jeśli ugotuje się ją w zły sposób. Znam na to dwa patenty: kaszę należy wypłukać w zimnej i następnie w ciepłej wodzie. Drugi sposób to podprażenie jej na suchej patelni lub rondelku następnie zalanie wrzątkiem. Do kaszy zawsze dodajemy odrobinę oleju lub oliwy będzie delikatniejsza w smaku. Gotujemy 12-15 min, następnie zostawiamy pod przykryciem 15 min, aby „doszła” do odpowiedniej miękkości.
Nutellę z kaszy jaglanej możesz wykonać tylko na gorzkiej czekoladzie lub dodać 50 g gorzkiej i 50 mlecznej. W zależności jak bardzo lubisz słodkie kremy.
Składniki należy dobrze zmiksować z kaszą, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.
Nutella z kaszy jaglanej to przepyszny sposób na przemycanie cennych składników w diecie dzieci, doskonała na zdrowe i smaczne śniadanie. Nadaje się do nadziewania naleśników zamiast słodkiego dżemu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
DOMOWA NUTELLA Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g kaszy jaglanej, suchej
- 500 ml wody, gorącej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 60 g orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru brązowego (zamiennie ksylitolu, syropu z agawy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka w proszku
- odrobina oliwy
- 2-3 łyżki mleka krowiego, roślinnego, migdałowego (opcjonalnie)
Orzechy
prażymy
na
suchej
patelni.
Następnie
zawijamy
w
ręcznik
papierowy
i
pocieramy,
aż
odpadnie
skórka.
Dokładnie
mielimy.
Kaszę
prażymy
w
rondelku
przez
2
minuty,
następnie
wlewamy
gorącą
wodę
oraz
oliwę
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu
przez
12-15
min
(nie
mieszamy).
Po
tym
czasie
zostawiamy
pod
przykryciem
na
15
min,
następnie
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
rozpuszczamy
w
kąpieli
wodnej
(do
rondelka
wlewamy
wodę
i
doprowadzamy
do
wrzenia,
układamy
miseczkę
żaroodporną
z
połamaną
czekoladą
i
lekko
mieszając
roztapiamy).
Ostudzoną
kaszę
miksujemy
razem
z
pozostałymi
składnikami.
Zbyt
gęstą
masę
możemy
lekko
rozrzedzić
mlekiem.
Przechowujemy
w
lodówce.