Znajdź swój przepis

Oczy carycy to pyszne ciasto wielowarstwowe. Bezowe-kakaowe ciasto przekładane kremem o smaku cappuccino, biszkoptami oraz galaretką. Ciasto oczy carycy pomimo, że jest dosyć pracochłonne warto spróbować je upiec dla jego pysznego i niesamowitego smaku. Warstwy razem świetnie się komponują i tworzą bardzo piękne ciasto.

U mnie warstwa białkowa była bardziej gęsta i dlatego widać, że jest jej więcej. Ciemna warstwa była rzadsza przez co wizualnie jest jej mniej, ale objętościowo niewiele się różniły. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Jeśli lubisz wilgotne ciasta warto je nasączyć ponczem, akurat ja ten etap pominęła, ale na pewno następnym razem lekko nawilżę ciasto, bo minimalnie było za suche.

Jeśli lubisz mocno intensywne smaku możesz dodać do kremu więcej cappuccino. Jak dla mnie było go wystarczająco.

Galaretkę truskawkową możesz zastąpić swoją ulubioną np. pasowałaby także brzoskwiniowa. Uwaga: mi galaretka lekko uciekła na boki, żeby temu zapobiec nie mogą być przestrzenie wolne między ciastem a blaszką.

Oczy carycy to bardzo efektowne ciasto, które na pewno będzie pasowało na wiele uroczystości rodzinnych, ale nie tylko. Jest słodkie, lekko kawowe z nasączonymi biszkoptami, pyszną galaretką i kremem cappuccino.

Ciasto piekłam w formie 24 x 24 cm i wyszło mi bardzo wysokie, ale zaraz bardzo ciekawie wyglądało. Spokojnie możesz oczy carycy upiec w większej formie, a efekt nie będzie wcale gorszy.

Oczy carycy to kolejne ciasto, które zaskakuje nazwą jak wiele innych, ale muszę napisać, że nazwa jest urocza i piękna.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z kremem.

oczy carycy

OCZY CARYCY PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:

  • 6 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu (spirytusowego)

SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki, czubate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym, proszku

SKŁADNIKI NA PONCZ (OPCJONALNIE):

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • ok. 200 g biszkoptów okrągłych
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier. Miksujemy ok. 3 min. Następnie wlewamy powoli olej oraz ocet cały czas miksując. W kilku partiach dodajemy skrobię ziemniaczaną przesiewając bezpośrednio do białek. Mieszamy delikatnie dużą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej naruszyć pianę.

Żółtka, jajka i cukier miksujemy, aż masa będzie jasna i puszysta (ok. 5-10 min). Powoli wlewamy olej cały czas miksując. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy powoli dużą łyżką lub szpatułką, aby masa jak najmniej opadła.

Formę o wym. 24 x 24 lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy jedną łyżkę jasnego i jedną ciemnego, aż do wykorzystania składników. Ja wykładałam jedną obok drugiej i na koniec delikatnie polałam ciemną częścią. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od użytej blachy, im większa tym czas pieczenia krótszy. Studzimy i przekrawamy na pół.

500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałych 100 ml rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowym. Ponownie przekładamy na ogień i mieszając gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Gotowy owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło chwilę miksujemy następnie po łyżce dodajemy budyń (powinien być w tej samej temp. co masło). Na koniec dodajemy proszek cappuccino.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć.
Jeden blat ciasta układamy w formie (możemy nasączyć ponczem), wykładamy połowę kremu. Biszkopty nasączamy w zaparzonej i ostudzonej kawie, układamy jeden przy drugim. Wykładamy dosyć mocno tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia. Następnie ponownie wykładamy pozostały krem i drugi blat ciasta (możemy nasączyć). Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Wierzch możemy polać polewą czekoladową.

oczy carycyoczy carycy oczy carycy oczy carycy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Słodkie A. says:

    Śliczne! Pierwszy raz widzę je w takim układzie kolorystycznym. Bardzo mi się podoba :)

  2. Jolanta S. says:

    Próbowałam je kiedyś zrobić, poległam jednak na cieście, które po prostu nie wyszło …. i jakoś sie zraziłam … może niepotrzebnie:)

  3. Świetnie się prezentuje to ciasto, na pewno każdy byłby nim zachwycony; )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x