Znajdź swój przepis

Orzechowa góra lodowa

18 października, 2019

Orzechowa góra lodowa to ciasto, które jest nie tylko efektowne, ale równie smaczne. Warstwy biszkoptu orzechowego, lekki krem śmietankowy i mleczna polewa z zatopionymi biszkoptami.

Ciasto idealne będzie nadawało się na bardziej uroczyste okazje lub rodzinne spotkania. Biszkopt jest leciutki i puszysty z wyczuwalnym smakiem orzechów. Do tego krem śmietankowy, który jest delikatny i doskonale pasuje do warstw ciasta.

Biszkopt przełożyłam dżemem jagodowym, ale równie dobrze może być np. bardziej kwaśny smak porzeczkowy.

Okrągłe biszkopty przekrawamy na pół i układamy na cieście. Całość przykryta polewą mleczną i kakaową, która jest przepyszna i mocno słodka. Po kilku godzinach w lodówce ciasto ładnie daje się kroić na kawałeczki.

Orzechowa góra lodowa to wersja ciasta w bardziej jesienno-zimowej odsłonie.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasto góra lodowa.

góra lodowa ciasto

ORZECHOWA GÓRA LODOWA

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 100 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 1/2 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów, duże
  • 1 mały słoiczek dżemu np. jagodowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy ze zmielonymi orzechami. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną przekładamy do formy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę lub śmietan fix. Wykładamy 3/4 kremu na orzechowy biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch ciasta i wkładamy delikatnie w krem połówki biszkoptów jeden obok drugiego. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
Masło razem wodą i cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy przesiane mleko w proszku. Dokładnie mieszamy i dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiej łyżkę mleka w proszku. Polewamy biszkopty jasną i ciemną masą. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

góra lodowa ciasto góra lodowa ciasto góra lodowa ciasto Orzechowa góra lodowa-6

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna says:

    Czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi? ;)

  2. BOSKA ta góra ???? i zapewne PYCHOTKA…proszę o radę jak zmielić orzechy…No żeby później nadawały się do ciasta.Pozdrawiam

    1. ja zmieliłam blenderem :)

  3. Czy można zamienić czymś mleko w proszku?

    1. W tym przypadku lepiej nie zamieniać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x