Orzechowiec na biszkopcie kakaowym z kremem maślanym i warstwą bezowo-orzechową.
Ciasto z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich. Pomiędzy domowy krem budyniowy z żółtkami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy w smaku. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym herbatą i polany czekoladową polewą.
Ciasto nie jest przesłodzone, intensywne w smaku i do tego chrupiące orzechy. Idealny deser w zimowy czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka kaszki manny
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Orzechy
mieszamy
z
przesianymi
mąkami
oraz
proszkiem.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier.
W
kilku
porcjach
dodajemy
orzechy
i
delikatnie
mieszamy,
aby
piana
jak
najmniej
opadła.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
45-50
min.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Gotowy
ostudzony
blat
owijamy
folią
i
w
identycznej
formie
pieczemy
biszkopt.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
sztywna
masa.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Nasączamy
połową
herbaty
z
cukrem
i
sokiem
z
cytryny.
600
ml
mleka
zagotowujemy
z
cukrem,
kaszką
i
wanilią.
Do
pozostałego
mleka
przesiewamy
proszek
budyniowy
oraz
dodajemy
żółtka
i
dokładnie
mieszamy.
Wlewamy
do
gorącego
mleka
i
cały
czas
mieszając
gotujemy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
dodając
po
łyżce
budyń.
Połowę
kremu
wykładamy
na
biszkopt
i
przykrywamy
warstwą
orzechową.
Następnie
ponownie
krem,
biszkopt
i
nasączenie.
Przed
podaniem
wykonujemy
polewę.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
dokładnie
mieszamy
do
połączenia.
Wylewamy
na
wierzch
biszkoptu.
Zostawiamy
na
15
minut
do
stężenia.
Komentarze
Drogie Panie, czytamy ze zrozumieniem.
Przepis jest bardzo jasno opisany.
A tak na marginesie, ciasto super!!!