Orzechowiec z makiem to ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym w środku, biszkoptem makowym oraz warstwą karmelowo-orzechową. Niesamowicie smaczne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach.
Orzechowiec z makiem sprawdzi się doskonale w nadchodzące święta, ale także na przeróżne okazje i uroczystości.
Ciasto wymaga troszkę przygotować, ale pracę nad nim można podzielić nawet na kilka dni.
Warstwy miodowe im starsze tym lepsze. Zaraz po upieczeniu są dosyć twarde, ale z czasem miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Nie zaszkodzą im nawet kiedy będą leżeć 2-3 dni.
Biszkopt makowy jest leciutki jak chmurka i bardzo puszysty. Pomiędzy dodajemy krem budyniowy, który fajnie łączy warstwy.
Na wierzch dodałam warstwę karmelową z zatopionymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu tworzy chrupiącą i mega słodką warstwę.
Orzechowiec z makiem to ciasto, którego nie trzeba reklamować.
Połączenie kilku smaków i warstw daje niesamowity efekt.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
ORZECHOWIEC Z MAKIEM
CIASTO MIODOWE
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
CIASTO MAKOWE
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki maku, ziarna
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 600 ml mleka
- 2 x budyń śmietankowy, proszek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 200 g masła, temp. pokojowa
WARSTWA ORZECHOWA
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wym 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Masło rozpuszczamy razem z miodem i cukrem, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy masę miodową i mieszamy, aż ciasto zacznie być jednolite.
Dzielimy na połowę i wylepiamy dno foremki. Ciasto może być lekko klejące dlatego można lekko zwilżać dłonie wodą. Na koniec można wyrównać ciasto przejeżdżając po nim np. szklanką.
Pieczemy w temp. 175 C przez około 10-15 min do zarumienienia ciasta. Kolejną część wypiekamy w taki sam sposób.
Mąki przesiewamy do miseczki i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 175C przez około 25 – 30 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
W formie układamy jedną warstwę ciasta miodowego, wykładamy połowę kremu. Następnie ciasto makowe, krem oraz blat miodowy.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i przez około 5 min gotujemy na niedużym ogniu. Wykładamy na blat miodowy.
Po wystudzeniu ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem z ząbkami.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Moje blaty miodowe po upieczeniu są miękkie. Czy to znaczy że coś z nimi nie tak? Czy może zrobią się twardsze po wystygnięciu?
Jesli sa miękkie to nic sie nie stalo:)
Jak przechowywać blaty miodowe?
W lodówce czy temp. pokojowej? owijać folią?
Najlepiej w lodówce owinięte folią.
Jest pyszne..polecam👍
Dzień dobry.Czy mak moczymy?
Nie, nie ma takiej potrzeby
Witam ile wcześniej można zrobić ciasto miodowe i jak długo może leżeć cały placek?
Blaty miodowe nawet 2.dni wcześniej, a ciasto będzie dobre nawet kilka dni :)
Od lat robię w każde Święta Bożego Narodzenia orzechowca, który jest 'królem wśród wypieków’, ale ta wersja z warstwą makową i troszeczkę innym kremem niż mój – powaliła wręcz na kolana! Jest przepyszny. Dziękuję !!!
Cudnie brzmi i wyglada ale napisz prosze czy musi byc soda? Kiedys bardzo zepsulam ciasto wlasnie soda, trudne i czasochlonne było a wyszlo beee… Może po prostu proszek do pieczenia? Bardzo chcialabym upiec to cudo ale boje sie ze popsuje????. Pozdrawiam Kasia
Soda sprawia, że ciasto lepiej wyrasta jeśli się boisz możesz dodać mniej sody a więcej proszku
Bardzo polecam ,biszkopt makowy trzeba naponczować i nie przesadzać z cukrem ,ponieważ wszystkie warstwy są słodkie.
Pyszności ! Z chęcią porwałabym kawałek ♥
Cudo!
Ciasto wygląda fantastycznie! Widać ile pracy zostało włożone by stworzyć to cudo :)