Orzechowiec z makiem to ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym w środku, biszkoptem makowym oraz warstwą karmelowo-orzechową. Niesamowicie smaczne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach.
Orzechowiec z makiem sprawdzi się doskonale w nadchodzące święta, ale także na przeróżne okazje i uroczystości.
Ciasto wymaga troszkę przygotować, ale pracę nad nim można podzielić nawet na kilka dni.
Warstwy miodowe im starsze tym lepsze. Zaraz po upieczeniu są dosyć twarde, ale z czasem miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Nie zaszkodzą im nawet kiedy będą leżeć 2-3 dni.
Biszkopt makowy jest leciutki jak chmurka i bardzo puszysty. Pomiędzy dodajemy krem budyniowy, który fajnie łączy warstwy.
Na wierzch dodałam warstwę karmelową z zatopionymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu tworzy chrupiącą i mega słodką warstwę.
Orzechowiec z makiem to ciasto, którego nie trzeba reklamować jest po prostu bardzo dobre. Połączenie kilku smaków i warstw daje niesamowity efekt.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
ORZECHOWIEC Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki maku, ziarna
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 2 x budyń śmietankowy, proszek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Masło rozpuszczamy razem z miodem i cukrem, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy masę miodową i mieszamy, aż ciasto zacznie być jednolite. Dzielimy na połowę i wylepiamy dno foremki. Ciasto może być lekko klejące dlatego można lekko zwilżać dłonie wodą. Na koniec można wyrównać ciasto przejeżdżając po nim np. szklanką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 10-15 min do zarumienienia ciasta. Kolejną część wypiekamy w taki sam sposób.
Mąki przesiewamy do miseczki i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
W formie układamy jedną warstwę ciasta miodowego, wykładamy połowę kremu. Następnie ciasto makowe, krem oraz blat miodowy.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i przez około 5 min gotujemy na niedużym ogniu. Wykładamy na blat miodowy. Po wystudzeniu ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem z ząbkami.
Komentarze
Od lat robię w każde Święta Bożego Narodzenia orzechowca, który jest ‚królem wśród wypieków’, ale ta wersja z warstwą makową i troszeczkę innym kremem niż mój – powaliła wręcz na kolana! Jest przepyszny. Dziękuję !!!