Znajdź swój przepis

Orzechowiec z makiem

21 grudnia, 2018

Orzechowiec z makiem to ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym w środku, biszkoptem makowym oraz warstwą karmelowo-orzechową. Niesamowicie smaczne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach.

Orzechowiec z makiem sprawdzi się doskonale w nadchodzące święta, ale także na przeróżne okazje i uroczystości.

Ciasto wymaga troszkę przygotować, ale pracę nad nim można podzielić nawet na kilka dni.

Warstwy miodowe im starsze tym lepsze. Zaraz po upieczeniu są dosyć twarde, ale z czasem miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Nie zaszkodzą im nawet kiedy będą leżeć 2-3 dni.

Biszkopt makowy jest leciutki jak chmurka i bardzo puszysty. Pomiędzy dodajemy krem budyniowy, który fajnie łączy warstwy.

Na wierzch dodałam warstwę karmelową z zatopionymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu tworzy chrupiącą i mega słodką warstwę.

Orzechowiec z makiem to ciasto, którego nie trzeba reklamować jest po prostu bardzo dobre. Połączenie kilku smaków i warstw daje niesamowity efekt.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

orzechowiec

ORZECHOWIEC Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki maku, ziarna
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń śmietankowy, proszek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 200 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Masło rozpuszczamy razem z miodem i cukrem, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy masę miodową i mieszamy, aż ciasto zacznie być jednolite. Dzielimy na połowę i wylepiamy dno foremki. Ciasto może być lekko klejące dlatego można lekko zwilżać dłonie wodą. Na koniec można wyrównać ciasto przejeżdżając po nim np. szklanką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 10-15 min do zarumienienia ciasta. Kolejną część wypiekamy w taki sam sposób.
Mąki przesiewamy do miseczki i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
W formie układamy jedną warstwę ciasta miodowego, wykładamy połowę kremu. Następnie ciasto makowe, krem oraz blat miodowy.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i przez około 5 min gotujemy na niedużym ogniu. Wykładamy na blat miodowy. Po wystudzeniu ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem z ząbkami.

orzechowiec orzechowiec orzechowiec orzechowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Moje blaty miodowe po upieczeniu są miękkie. Czy to znaczy że coś z nimi nie tak? Czy może zrobią się twardsze po wystygnięciu?

    1. Jesli sa miękkie to nic sie nie stalo:)

  2. Jak przechowywać blaty miodowe?
    W lodówce czy temp. pokojowej? owijać folią?

    1. Najlepiej w lodówce owinięte folią.

  3. Jest pyszne..polecam👍

  4. Dzień dobry.Czy mak moczymy?

    1. aneta Autor says:

      Nie, nie ma takiej potrzeby

  5. Witam ile wcześniej można zrobić ciasto miodowe i jak długo może leżeć cały placek?

    1. aneta Autor says:

      Blaty miodowe nawet 2.dni wcześniej, a ciasto będzie dobre nawet kilka dni :)

  6. Od lat robię w każde Święta Bożego Narodzenia orzechowca, który jest 'królem wśród wypieków’, ale ta wersja z warstwą makową i troszeczkę innym kremem niż mój – powaliła wręcz na kolana! Jest przepyszny. Dziękuję !!!

  7. Cudnie brzmi i wyglada ale napisz prosze czy musi byc soda? Kiedys bardzo zepsulam ciasto wlasnie soda, trudne i czasochlonne było a wyszlo beee… Może po prostu proszek do pieczenia? Bardzo chcialabym upiec to cudo ale boje sie ze popsuje????. Pozdrawiam Kasia

    1. aneta Autor says:

      Soda sprawia, że ciasto lepiej wyrasta jeśli się boisz możesz dodać mniej sody a więcej proszku

  8. Bardzo polecam ,biszkopt makowy trzeba naponczować i nie przesadzać z cukrem ,ponieważ wszystkie warstwy są słodkie.

  9. Marcepanowa K. says:

    Pyszności ! Z chęcią porwałabym kawałek ♥

  10. Konesso P. says:

    Ciasto wygląda fantastycznie! Widać ile pracy zostało włożone by stworzyć to cudo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x