Orzeszki nadziewane kremem to nic innego jak kruche ciasteczka wypiekane w specjalnej patelni. Uzyskują fajny kształt podobny do orzechów włoskich. Nadziewane są przeróżnymi kremami zazwyczaj z dodatkiem mleka w proszku, czekolady, kakao, orzechów lub wiórków kokosowych.
Formę do orzeszków możesz kupić na allegro lub w sklepach z zaopatrzeniem kuchennym. Są dosyć solidne i wystarczą na pewno na wiele wypieków.
Orzeszki nadziewane kremem z tego przepisu nie przechowuję w szczelnym pojemniku, ponieważ pod wpływem masy miękną. Najlepiej trzymaj w pojemniku, ale go nie zamykaj lub po prostu przechowuj w lodówce. Wtedy będą chrupiące, a masa nie będzie robiła z nich „miękkich gąbeczek”.
Doskonale na prezent w czasie świątecznym lub przekąski na przyjęcie.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na orzeszki nadziewane masą kakaową.
ORZESZKI NADZIEWANE KREMEM MICHAŁKOWYM – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 440 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 100 g czekolady, białej
- 30 g serka mascarpone
- 30 g orzeszków ziemnych, zmielonych
- 1 łyżeczka alkoholu np. wódki lub rumu
Masło
roztapiamy
i
studzimy.
Jajka
lekko
roztrzepujemy
widelcem.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą
oraz
cukrem
pudrem.
Następnie
dodajemy
sól,
cukier
waniliowy,
jajka
oraz
roztopione
masło.
Wszystko
razem
zagniatamy,
aż
powstanie
jednolite
i
dosyć
tłuste
ciasto.
Formujemy
niewielkie
kuleczki,
które
mają
zając
1/2
wgłębienia
w
patelni
do
orzeszków
(większe
kuleczki
rozleją
się
po
patelni).
Mocno
zaciskamy
i
przekładamy
na
rozgrzaną
płytkę
gazową
lub
elektryczną.
Pieczemy
z
każdej
strony
przez
ok.
3
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Gotowe
przekładamy
do
wystudzenia
i
postępujemy
dokładnie
tak
samo,
aż
do
wyczerpania
ciasta.
Śmietankę
podgrzewamy
razem
z
białą
czekoladą,
mieszamy
do
połączenia.
Dodajemy
przesiane
mleko
w
proszku
i
energicznie
mieszamy,
aby
nie
powstały
grudki.
Następnie
dodajemy
alkohol
i
chwilę
mieszamy.
Przykrywamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Masę
schładzamy
kilka
godzin
w
lodówce,
a
najlepiej
całą
noc.
Kolejnego
dnia
zimną
masę
ubijamy
mikserem,
aż
będzie
mocno
gęsta.
Dodajemy
serek
mascarpone
i
miksujemy.
Na
koniec
krem
łączymy
z
orzeszkami.
Krem
Michałkowy
jest
gotowy
do
nadziewania.
Jedną
połówkę
nadziewamy
z
górka
i
przykrywamy
drugą
połówką,
lekko
dociskając.
Gotowe.
Komentarze
Czy mozna mleko w proszku czymś zastąpić bo niestety mamy uczulenie na mleko w proszku ??
W tym przepisie nie bardzo
Czy orzeszki maja byc solone?
u mnie nie były solone
Ile orzeszków wychodzi z przepisu?
jak dlugo takie orzeszki moga polezec?
w lodówce mogą poleżeć nawet kilka dni
Czy mleko może być normalne?? nie w proszku?
Koniecznie w proszku pełne, zwykłe będzie powodowało, że masa będzie za rzadka.