Orzeszki z kremem pistacjowym to pyszny przepis na ciastka wypełnione nadzieniem. Tradycyjne ciasteczka wypiekane na święta.
Do wypieku ciasteczek potrzebna jest specjalna patelnia, opiekacz elektryczny lub foremki. Z doświadczenia najlepiej smakują przygotowane w metalowej patelni na gaz.
Skorupki są przepyszne, leciutkie i chrupiące. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, aby nie pochłaniały wilgoci z kremu.
W tym przepisie nadziewałam je kremem pistacjowym, natomiast polecam wypróbować:
orzeszki z mlekiem w proszku i orzeszki z kremem orzechowym.
Krem jest słodziutki, mocno pistacjowy i świetnie pasuje do kruchego ciasta.
Ciasteczka są przepyszne i znikają w oka mgnieniu.
Idealne świąteczne ciasteczka, które spokojnie poleżą nawet tydzień po przygotowaniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ORZESZKI Z KREMEM PISTACJOWYM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz orzeszków
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 zimne jajko
- 1 zimne żółtko
- 150 g zimnego masła
KREM PISTACJOWY
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym lub mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy jajko, żółtko oraz zimne masło. Zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha laskowego lub wkładamy na patelnie sprawdzając, aby kuleczki nie zajmowały więcej niż 3/4 objętości wgłębienia.
Patelnie rozgrzewamy i w każde wgłębienie wkładamy kuleczki. Dociskamy i pieczemy w obu stron na złoty kolor.
Serek miksujemy razem z kremem pistacjowym, mlekiem w proszku oraz przesianym cukrem pudrem do smaku. Na koniec łączymy z drobno zmielonymi pistacjami.
Bierzemy jedną łupinkę i napełniamy kremem i dociskamy drugą. Postępujemy tak do wyczerpania łupinek. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego