Orzeszki z mlekiem w proszku to kruche ciasteczka w kształcie orzechów włoskich napełnione pysznym kremem mlecznym.
Orzeszki wypiekamy w specjalnej patelni, która nadaje im kształt. Można kupić patelnie metalową na gaz lub maszynkę elektryczną.
Ciasto do wypieku jest bardzo kruche i leciutkie. Świetnie nadaje się do wypełnienia kremem o przeróżnych smakach. Ciasto, aby było kruche należy pamiętać, aby nie ogrzewać i szybko wyrobić. Im będzie chłodniejsze tym ciasteczka wyjdą bardziej kruche.
Krem z mlekiem w proszku jest przepyszny, słodki i maślany. Idealnie pasuje do kruchych skorupek. Do środka możesz dodać zmielone orzechy włoskie.
ZERKNIJ NA WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTKA ORZESZKI.
REKLAMA:
ORZESZKI Z MLEKIEM W PROSZKU
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 60 – 70 orzeszków
CIASTO NA ORZESZKI
- 350 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 zimne jajko
- 1 zimne żółtko
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
KREM Z MLEKIEM W PROSZKU
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 2 godziny lub całą noc do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie na gazie lub używamy elektrycznej. Z ciasta formujemy małe kuleczki, które powinny wypełnić ok. 1/3 przestrzeni w każdym wgłębieniu. Smażymy orzeszki na lekko złoty kolor z każdej strony.
Mleko przelewamy do rondelka i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy, aż do rozpuszczenia cukrów. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę i naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mieszaninę mleka oraz przesiane mleko w proszku.
Napełniamy połówkę orzeszka ok. 1 łyżeczką kremu i przykrywamy drugą skorupką. Postępujemy tak do wykorzystania wszystkich ciasteczek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu np. lodówce.
Czy mogę wyciąć z ciasta ciasteczka i po prostu upiec w piekarniku, później przełożyć masą jak markizy ?
Tak :)
Jak długo gotowe orzeszki są zdatne do spożycia?
Po nadziewaniu kilka dni :)
Hej, czy krem „zastygnie” w lodówce. Krem nie jest klejący i zastanawiam sie czy orzeszki utrzymaja swoja forme np w woreczku?
Tak :)
Czy ten krem jest taki zbity czy bardziej rzadki ?
Nie jest zbity, ani rzadki :)
W czym tkwi sekret takich równych skorupek? Chodzi o dobry sprzęt, przepis, wielkość kuleczek? Ja niestety poległam już na skorupkach
Obcinam wystające rogi nożyczkami :)
Czy same skorupki, które zostały zrobione wcześniej też trzeba przechowywać w lodówce?
Tak lub w szczelnym pojemniku :)
Dlaczego przepis na ciasto jest różne w kilku artykułach ? to zależy od kremu ? czy orzeszki z tego przepisu moge wypełnić kremem kakaowym z innego przepisu ? ;) SKŁADNIKI NA KREM: 200 g masła lub margaryny, 125 ml mleka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mleka w proszku, 2 łyżki kakao, 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
Krem można dowolnie zamieniac :)
Witam,
ile wcześniej przed świętami można upiec orzeszki i ile maksymalnie można je przechowywać ?
Same skorupki nawet tydzień wcześniej z kremem maksymalnie z dwa – trzy dni wczesniej.
Ile ma być mleka w proszku? Chyba wkradł się mały błąd .
1 cała szklanka i 3/4 kolejnej :)