Znajdź swój przepis

Orzeszki z mlekiem w proszku

8 grudnia, 2022

Orzeszki z mlekiem w proszku to kruche ciasteczka w kształcie orzechów włoskich napełnione pysznym kremem mlecznym.

Orzeszki wypiekamy w specjalnej patelni, która nadaje im kształt. Można kupić patelnie metalową na gaz lub maszynkę elektryczną.

Ciasto do wypieku jest bardzo kruche i leciutkie. Świetnie nadaje się do wypełnienia kremem o przeróżnych smakach. Ciasto, aby było kruche należy pamiętać, aby nie ogrzewać i szybko wyrobić. Im będzie chłodniejsze tym ciasteczka wyjdą bardziej kruche.

Krem z mlekiem w proszku jest przepyszny, słodki i maślany. Idealnie pasuje do kruchych skorupek. Do środka możesz dodać zmielone orzechy włoskie.

ZERKNIJ NA WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTKA ORZESZKI.

orzeszki z mlekiem w proszku

ORZESZKI Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 60 – 70 orzeszków

CIASTO NA ORZESZKI

  • 350 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 zimne jajko
  • 1 zimne żółtko
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

KREM Z MLEKIEM W PROSZKU

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie wyrabiamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 2 godziny lub całą noc do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie na gazie lub używamy elektrycznej. Z ciasta formujemy małe kuleczki, które powinny wypełnić ok. 1/3 przestrzeni w każdym wgłębieniu. Smażymy orzeszki na lekko złoty kolor z każdej strony.
Mleko przelewamy do rondelka i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy, aż do rozpuszczenia cukrów. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę i naprzemiennie dodajemy w kilku porcjach mieszaninę mleka oraz przesiane mleko w proszku.
Napełniamy połówkę orzeszka ok. 1 łyżeczką kremu i przykrywamy drugą skorupką. Postępujemy tak do wykorzystania wszystkich ciasteczek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu np. lodówce.

orzeszki z mlekiem w proszku
orzeszki z mlekiem w proszku

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę wyciąć z ciasta ciasteczka i po prostu upiec w piekarniku, później przełożyć masą jak markizy ?

  2. Jak długo gotowe orzeszki są zdatne do spożycia?

    1. Po nadziewaniu kilka dni :)

  3. Hej, czy krem „zastygnie” w lodówce. Krem nie jest klejący i zastanawiam sie czy orzeszki utrzymaja swoja forme np w woreczku?

  4. Czy ten krem jest taki zbity czy bardziej rzadki ?

    1. Nie jest zbity, ani rzadki :)

  5. W czym tkwi sekret takich równych skorupek? Chodzi o dobry sprzęt, przepis, wielkość kuleczek? Ja niestety poległam już na skorupkach

    1. Obcinam wystające rogi nożyczkami :)

  6. Czy same skorupki, które zostały zrobione wcześniej też trzeba przechowywać w lodówce?

    1. Tak lub w szczelnym pojemniku :)

  7. Dlaczego przepis na ciasto jest różne w kilku artykułach ? to zależy od kremu ? czy orzeszki z tego przepisu moge wypełnić kremem kakaowym z innego przepisu ? ;) SKŁADNIKI NA KREM: 200 g masła lub margaryny, 125 ml mleka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mleka w proszku, 2 łyżki kakao, 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)

    1. Krem można dowolnie zamieniac :)

  8. Katarzyna says:

    Witam,
    ile wcześniej przed świętami można upiec orzeszki i ile maksymalnie można je przechowywać ?

    1. Same skorupki nawet tydzień wcześniej z kremem maksymalnie z dwa – trzy dni wczesniej.

  9. Ile ma być mleka w proszku? Chyba wkradł się mały błąd .

    1. 1 cała szklanka i 3/4 kolejnej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x