Orzeszki to ciastka nadziewane kremem wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu. Rewelacyjne w smaku i tradycyjnie wypiekane na Święta Boże Narodzenia.
Ciasto to tradycyjne kruche ciasto, które według mnie lepiej pasuje niż te, które widnieją w większości w internecie ze śmietaną i całym jajkiem. Dzięki temu, że dodajemy tylko żółtka i zimną wodę ciasto jest kruche wręcz rozpływa się w ustach i nie jest twarde.
Krem jest przede wszystkim mleczny, kakaowy z nutką orzechów. Do kremu możesz również dodać wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały.
Orzeszki z tego przepisu nie wymagają czasu, aby zmiękły. Po nadziewaniu od razu możesz je podawać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka orzeszki.
ORZESZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie możesz przygotować krem. Masło rozpuszczamy razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.