Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi


Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi to szybki, prosty i niesamowicie pyszny deser, który w sezonie na owoce jest idealny.

Duża ilość różnorodnych owoców np. wiśnie, maliny, borówki, jagody itp. sprawiają, że smak jest przepyszny. Kruszonka jest bardzo chrupiącą, a dodatek płatków owsianych sprawia, że deser jest sycący i może być podawany również na śniadanie lub kolację.

W zdrowej wersji owoców pod kruszonką cukier możesz zastąpić ksylitolem, miodem lub syropem z agawy.

Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi i płatkami migdałowymi to jest jeden z moich ulubionych deserów letnich. Natomiast poza sezonem możesz je zrobić np. z jabłkami połączonymi z gruszkami, żurawiną lub mrożonymi owocami.

Owoce pod kruszonką możesz podawać z gałką lodów, bitą śmietaną lub polać śmietanką bądź jogurtem greckim.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.

Owoce pod kruszonką

OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI:

KRUSZONKA  Z PŁATKAMI OWSIANYMI

100 g mąki tortowej

  • 100 g płatków górskich np. błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 90 g cukru
  • 135 g masła, zimnego
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ok. 100 g płatków migdałowych

WARSTWA OWOCOWA

  • ok. 600 g owoców np. wiśnie, śliwki, brzoskwinie, maliny, truskawki
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Formę do zapiekania lub zwykła do pieczenia o wymiarach smarujemy lekko masłem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem, siekaczką do ciasta kruchego lub wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Owoce myjemy, drylujemy jeśli jest taka potrzeba, natomiast większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Owoce mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym. Wykładamy do formy, obsypujemy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu.

Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką

wydrukuj teraz