Owsiane muffinki z truskawkami


Owsiane muffinki z truskawkami na bazie jogurtu greckiego i płatków owsianych górskich. Wilgotne, słodkie z pysznymi kawałkami truskawek.

Muffinki wykonuje się błyskawicznie. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Nie ma potrzeby używania miksera, wystarczy widelec lub szpatułka.

Owsiane muffinki z truskawkami możesz również upiec na mące orkiszowej, a jagody zastąpić innymi owocami. Na wierzch dodałam kawałki białej czekolady, która fajnie podkręca smak muffinek, ale nie jest to konieczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki z truskawkami

OWSIANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 8-10 muffinek

  • 1 szklanka płatków owsianych, górskich
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 200 g pokrojonych truskawek + 1 łyżeczka mąki do obtoczenia

DODATKOWO:

  • ok. 1/2 szklanki pokrojonej białej czekolady lub czekolady do zapiekania (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Płatki mieszamy razem z cukrem, jogurtem, olejem i jajkiem. Odstawiamy na około 5 min. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Truskawki obtaczamy w mące. Suche składniki mieszamy tylko do połączenia z mokrymi. Na koniec dodajemy truskawki i ponownie lekko mieszamy. Wykładamy do 3/4 wysokości foremki, obsypujemy białą czekoladą. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

muffinki z truskawkami

wydrukuj teraz