Znajdź swój przepis

Pączki pieczone

12 lutego, 2015

Pączki pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja klasycznego pączka smażonego w rozgrzanym tłuszczu. Od razu napiszę, że nic nie jest w stanie zastąpić smaku tradycyjnego pączka smażonego, ale jest to najlepsza z możliwych wersja pączka „light”.

Kilka wskazówek na temat formowania pączka, aby był okrągły i zachował ładny kształt podczas pieczenia oraz zdjęcia z wykonania – znajdziesz TUTAJ.

Przeglądając google natknęłam się na najczęstszą frazą wyszukiwaną przez Was na blogu. Jaka mąką najlepsza do pączków? Do smażonych i pieczonych pączków zawsze dodaję mąką tortową może być typ. 450 lub 550. Domownicy zawsze dziwią się czemu moje pączki są tak delikatne i puszyste, a to właśnie za sprawą lekkiej mąki oraz żółtek zmiksowanych z cukrem na kogel mogel. Cała filozofia wybornych pączków jest prosta.

Uwaga: ciasto na te pączki jest bardzo wilgotne i można powiedzieć klejące. Podsyp podczas wałkowania mąką i bardzo delikatnie przełóż za pomocą np. łopatki wykrojone pączki, aby nie zniszczyć jego kształtu. Moje podczas pieczenia po około 7 minucie zaczęły pękać i nie trzymałam ich dłużej. Były i tak ładnie zarumienione od spodu i lekko z góry.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tradycyjne pączki oraz przepis na muffinki, jak pączki.

pączki-pieczone-6

PĄCZKI PIECZONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: około 12-15 szt.

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1/4 szklanki wody, ciepłej
  • 1 jajko, całe
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • dżem do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia
  • lukier porzeczkowy ( 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki dżemu porzeczkowego przeciśniętego przez gęste sitko)
  • lukier i wiórki kokosowe ( 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, kilka kropel soku z cytryny, 1 szklanka wiórków kokosowych )
  • czekolada i kajmak ( 1 puszka kajmaku, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojone drobno orzeszki ziemne, niekoniecznie )

Do niedużej miseczki wsypujemy drożdże suche lub świeże, zalewamy ciepłą wodą oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Chwilę mieszamy, zawijamy folią i odstawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka, żółtka ukręcone z pozostałym cukrem na kogel mogel. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 5 min. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy do wchłonięcia. Ciasto powinno być raczej klejące i przywierające do dłoni, ale nie mocno. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
Napuszone ciasto wykładamy na dosyć obficie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o śr. 6 cm wykrawamy pączki. Bardzo delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy folią lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 200 C przez około 5-7 min do lekkiego zarumienienia. Uwaga: jeśli zaczną pękać podczas pieczenia nie trzymaj ich dłużej w piekarniku. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionym dżemem. Dowolnie możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, czekoladą, kajmakiem.

TUTAJ znajdziesz post jak wykonać krok po kroku pączki pieczone ze zdjęciami.

pączki-pieczone-1

pączki-pieczone-2

pączki-pieczone-4

pączki-pieczone-3

pączki-pieczone-7

pączki-pieczone-5

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne wyszły, dzięki za mniej kaloryczny i zdrowszy pomysł na pączki :) pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      wow :) przepiekne :)

  2. A Jak je nadziewasz?

    1. Ilovebake says:

      Zaraz po upieczeniu kiedy sa jeszcze cieple :) pozdrawiam

    2. Rękawem cukierniczym czy jak?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x