Pączki pieczone na jogurcie nadziewane dżemem, powidłami lub marmoladą. Zdrowsza alternatywa na tłusty czwartek, ale równie pyszna.
Pączki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu oblane lukrem ze skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Pączuszki są mięciutkie, puchate i delikatne w smaki.
Zamiast dżemu możesz do nadziewania użyć kremu czekoladowego, pistacjowego lub orzechowego.
Pączki pieczone to wersja fit na tłusty czwartek. Świetna propozycja na zdrowszą wersję pączuszków dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PACZKI PIECZONE NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 14 pączków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 450 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 60 g cukru
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 120 g roztopionego masła
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- dżem, powidła lub marmolada do nadziewania
- skórka pomarańczowa kandyzowana lub płatki migdałowe na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy jogurt, cukier, jajka oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i zaczyniamy wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Podczas wyrabiania dodajemy w kilku porcjach roztopione masło.
Wyrobione ciasto przekładamy do miseczki i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką o średnicy ok. 7 – 8 cm. Na środek każdego kawałka dodajemy po pełnej łyżeczce dżemu i zlepiamy brzegi.
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub do papierowych papilotek. Zostawiamy na ok. 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu pączków. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę, aby uzyskać lekko płynny lukier. Smarujemy wierzch bułeczek i od razu obsypujemy skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.


Pączki bajka!!! Bardzo dobry przepis, myślę, że usmażone byłyby równie doskonałe, albo nawet lepsze ;p.
Dziękuję :)
Jakiej wielkości jajek Pani używa ?
Zazwyczaj tych średnich, jeśli używam dużych to piszę w liście składników :)
Czy zamiast cukru można dać erytrytol?
Tak :)