Znajdź swój przepis

Pączki z kremem budyniowym

6 lutego, 2018

Przepis na pączki z kremem budyniowym o niezwykle lekkiej konsystencji z pysznym nadzieniem. Pączki wykonujemy bez mleka, a wychodzą równie smaczne.

Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonały przepis dla osób w nietolerancją laktozy. Masło możesz zastąpić np. wersją bez laktozy.

Krem budyniowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i zajmuje dosłownie kilka minut. Możesz wykonać go nawet dzień wcześniej i możesz go również wykorzystywać do innych przepisów. Smaczny, delikatny i nie ma porównania z gotowym budyniem. Super smaczny.

Ciasto na pączki możesz wykonać wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Rano wyjmujesz, zostawiasz na 30 min. aby miało temp. pokojową i dalej postępujesz jak w przepisie. Paczki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale tego już chyba nikomu nie muszę przypominać.

Pączki z kremem budyniowym to fajna propozycja w tłusty czwartek dla osób uwielbiających domowe pączki. Przepis nie jest skomplikowany, a otrzymasz pączki jak z najlepszej cukierni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

pączki przepis

PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, całe
  • 3 żółtka
  • 200 ml wody, ciepłej
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 400 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 g masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder do obtoczenia

Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), sól, skórkę oraz jajko. Żółtka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do mąki, następnie wlewamy ciepłą wodą oraz rum i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy stopniowo w małych porcjach roztopione (może być lekko ciepłe) masło oraz na koniec olej. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i jednolite, ale lekko klejące. Wkładamy do miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1,5 godz. do potrojenia objętości.
Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sól i mieszamy. Następnie przesiewamy mąki i ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż budyń będzie mocno gęsty. Gorący owijamy folią spożywczą, aby nie powstał tzw. kożuch i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką o śr. około 6 cm. Przekładamy na stolnice dobrze oprószoną mąką w dosyć dużych odstępach i przykrywamy ściereczką lub folią. Zostawiamy na 40 min do napuszenia. Olej rozgrzewamy do temp. 180 C i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Obtaczamy w cukrze pudrze. Następnie za pomocą nożyka robimy wgłębienie w pączkach. Krem wkładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Napełniamy każde wgłębienie w pączkach kremem. Gotowe.

pączki przepis pączki przepis pączki przepis pączki przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A co z wódką????? Ją wypić czy jednak dodaję się do ciasta?????????????

    1. aneta Autor says:

      już poprawione:)

  2. Tak, ale zwiększyła bym ilość masła do 100 g

  3. O matko, ale apetyczne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x