Mini pączki z mascarpone to błyskawiczny w przygotowaniu przepis na pyszne i lekkie pączuszki. Kilka minut i gotowe.
Pączuszki będą idealne dla osób, które są początkujące i chcą mieć pyszne mini kuleczki w tłusty czwartek.
Nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta i od razu po wymieszaniu składników można smażyć na rozgrzanym oleju.
Zaraz po usmażeniu są niesamowicie leciutkie, puchate i delikatne w smaku.
Polecam obtoczyć je w cukrze pudrze lub polewać lukrem.
Świetne na szybki deser dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PĄCZKI Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz pączuszków
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka np. spirytusu, wódki lub soku z cytryny
DODATKOWO
- lukier lub cukier puder do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Olej powoli rozgrzewaj do temp. 180ºC lub sprawdź domowym sposobem wkładając drewnianą łyżkę do oleju. Jeśli dookoła łyżki pojawią się bąbelki olej jest dobrze rozgrzany i można zacząć smażenie pączków.
Serek przekładamy do miseczki razem z jajkami, żółtkiem oraz kwaśną śmietaną. Wprost do składników przesiewamy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy spirytus lub sok z cytryny i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Za pomocą łyżki nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi olejem dłońmi formujemy małe kuleczki. Wkładamy od razu na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem.


