Znajdź swój przepis

Paluchy pizza

15 czerwca, 2025

Paluchy pizza to szybka i prosta przekąska idealna na grilla, letnie spotkania w ogrodzie lub imprezy. Mięciutkie i lekko pikantne o smaku pizzy.

Paluchy wykonujemy na szybkim sosie na bazie ketchupu, musztardy, miodu i odrobiny soku z cytryny oraz ziół.

Ketchup Kielecki Chipotle to nowość na rynku. Pikantny ketchup z dodatkiem ostrej papryki w zalewie adobo.

Świetny do mięs z grilla, sosów, pizzy lub przygotowania przekąsek np. z ciasta francuskiego.

Nadzienie to salami lub ulubiona szynka oraz starty ser mozzarella lub gouda.

REKLAMA:

Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Kolejnego dnia wyciągnąć z lodówki na ok. 30 minut i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Paluchy są na zewnątrz chrupiące z mięciutkim wnętrzem. Przepyszne na ciepło jak i na zimno.

Idealne jako dodatek do mięsa, sosów, warzyw lub podawane samodzielnie.

Przepis jest błyskawiczny i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

REKLAMA:

CHLEBEK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI

pizza

PALUCHY PIZZA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki paluchów

CIASTO NA PIZZE

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

NADZIENIE

  • 3/4 szklanki Ketchupu Kieleckiego Chipotle
  • 1 i 1/2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu płynnego
  • ok. 150 g salami pepperoni
  • 150 g tartego sera np. mozzarella lub gouda
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczka cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 –
15 minut. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn do przesianej mąki i dodajemy pozostałe
składniki. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kulę, owijamy
wierzch miski folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Ketchup mieszamy z Musztardą, sokiem z cytryny, miodem i
ziołami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok. Salami kroimy w niewielką kosteczkę lub
słupki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdy na placek ok. 40 x 45 cm.
Połowę smarujemy sosem i obsypujemy salami i serem. Przykrywamy drugą częścią ciasta i kroimy
na paski. Każdy z nich zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch paluchów smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.

Materiał powstał we współpracy z @majonez.kielecki.official

pizza
pizza
paluchy
paluchy przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij