Paluchy pizza to szybka i prosta przekąska idealna na grilla, letnie spotkania w ogrodzie lub imprezy. Mięciutkie i lekko pikantne o smaku pizzy.
Paluchy wykonujemy na szybkim sosie na bazie ketchupu, musztardy, miodu i odrobiny soku z cytryny oraz ziół.
Ketchup Kielecki Chipotle to nowość na rynku. Pikantny ketchup z dodatkiem ostrej papryki w zalewie adobo.
Świetny do mięs z grilla, sosów, pizzy lub przygotowania przekąsek np. z ciasta francuskiego.
Nadzienie to salami lub ulubiona szynka oraz starty ser mozzarella lub gouda.
Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Kolejnego dnia wyciągnąć z lodówki na ok. 30 minut i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Paluchy są na zewnątrz chrupiące z mięciutkim wnętrzem. Przepyszne na ciepło jak i na zimno.
Idealne jako dodatek do mięsa, sosów, warzyw lub podawane samodzielnie.
Przepis jest błyskawiczny i poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ
CHLEBEK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI

PALUCHY PIZZA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki paluchów
CIASTO NA PIZZE
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
NADZIENIE
- 3/4 szklanki Ketchupu Kieleckiego Chipotle
- 1 i 1/2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu płynnego
- ok. 150 g salami pepperoni
- 150 g tartego sera np. mozzarella lub gouda
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczka cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 –
15 minut. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn do przesianej mąki i dodajemy pozostałe
składniki. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kulę, owijamy
wierzch miski folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Ketchup mieszamy z Musztardą, sokiem z cytryny, miodem i
ziołami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok. Salami kroimy w niewielką kosteczkę lub
słupki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdy na placek ok. 40 x 45 cm.
Połowę smarujemy sosem i obsypujemy salami i serem. Przykrywamy drugą częścią ciasta i kroimy
na paski. Każdy z nich zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch paluchów smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia.
Materiał powstał we współpracy z @majonez.kielecki.official











