Leciutka jak chmurka piaskowa babka budyniowa, którą wykonasz dosłownie w kilka chwil. Przepyszna, rozpływająca się w ustach z delikatnym aromatem rumowym.
Piaskowa babka budyniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale nie należy jej zbyt długo miksować. Składniki dodajemy i miksujemy tylko do połączenia, wtedy mamy pewność, że nie będzie zakalca.
Babka po upieczeniu może spokojnie postać nawet kilka dni i nie traci swojej świeżości. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Uwielbiam ją z kubkiem gorącej herbaty. Leciutka, puszysta i delikatna w smaku. Rewelacyjna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
PIASKOWA BABKA BUDYNIOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
- 2 łyżki mąki tortowej, czubate
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu np. rumowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Proszek budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem olej, sok z cytryny oraz ekstrakt. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
2 łyżki mąki i szklanka oleju hehe fajny przepis ciekawy bym nawet rzekła
nie zauważyłaś, że jeste też budyń ;) czyli mąka ziemniaczana
Muszę to napisać – ta babeczka jest bardzo delikatna i przepyszna! Łatwo ją też wykonać. Bardzo polecam.