Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta biszkoptowe

Piaskowa babka budyniowa

Marzec 30, 2021 , 10101 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Leciutka jak chmurka piaskowa babka budyniowa, którą wykonasz dosłownie w kilka chwil. Przepyszna, rozpływająca się w ustach z delikatnym aromatem rumowym.

Piaskowa babka budyniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale nie należy jej zbyt długo miksować. Składniki dodajemy i miksujemy tylko do połączenia, wtedy mamy pewność, że nie będzie zakalca.

Babka po upieczeniu może spokojnie postać nawet kilka dni i nie traci swojej świeżości. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Uwielbiam ją z kubkiem gorącej herbaty. Leciutka, puszysta i delikatna w smaku. Rewelacyjna.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka budyniowa

PIASKOWA BABKA BUDYNIOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 2 łyżki mąki tortowej, czubate
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu np. rumowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Proszek budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem olej, sok z cytryny oraz ekstrakt. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

babka budyniowa
babka budyniowa

Komentarze

Dodaj komentarz