Znajdź swój przepis

Pieczona owsianka czekoladowa

29 czerwca, 2022

Zdrowa i pyszna pieczona owsianka czekoladowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Przepysznie smakuje z owocami sezonowymi i czekoladą.

Owsiankę z tego przepisu wykonasz błyskawicznie. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i przełożyć do foremek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Pieczona owsianka czekoladowa to ciekawa alternatywa dla klasycznej gotowanej owsianki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z płatkami owsianymi.

owsianka czekoladowa

PIECZONA OWSIANKA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 porcje

OWSIANKA

  • 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich lub błyskawicznych
  • 1 duży banan dojrzały
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 100 g malin, jagód lub truskawek

POLEWA

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na owsiankę przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą. Przekładamy do wysmarowanych masłem kokilek lub innego naczynia do zapiekania. Wypełniamy do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy wierzch owocami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy czekoladą.

owsianka czekoladowa owsianka czekoladowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo pyszna, a pytanie mam czy ona ma być taka mokra w środku? Czy dłużej wtedy ja przytrzymać w piekarniku ?

    1. W środku jest wilgotna i lekko kremowa :)

  2. Brzmi pysznie!
    Proszek do pieczenia? Czy to konieczne?

    1. aneta Autor says:

      Troszkę potrzeba zeby nie byla zbyt ciężka w konsystencji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x