Pierniczki staropolskie to puszyste i mięciutkie pierniki świąteczne z ciasta dojrzewającego. Pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować pisakami.
Do przygotowania pierniczków potrzebujemy ciasta, które powinno być chłodzone minimum dwie doby w lodówce.
Natomiast najsmaczniejsze będą po ok. 1 – 2 tygodniach chłodzenia ciasta.
Pierniczki rozwałkowujemy na grubość ok. 4 – 7 mm, podczas pieczenia będą jeszcze rosły. Do pieczenia staramy się używać foremek o podobnej wielkości.
Ciasto możesz wykonać cieńsze, natomiast wtedy mogą stwardnieć.
Takie pierniczki będą nadawały się do dekorowania lukrem.
Pierniczki można również nadziewać powidłami śliwkowymi lub ulubioną marmoladą.
Cudowne, słodkie i miodowe pierniczki. Będą idealne w okresie świątecznym.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNICZKI STAROPOLSKIE
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków
- 200 g miodu naturalnego
- 180 g cukru
- 130 g masła
- 60 ml mleka o temp. pokojowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Miód przekładamy do rondelka razem z cukrem i masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przelewamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia. Wlewamy mleko i dodajemy jajko oraz żółtko.
Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Wyrabiamy na gładkie ciasto np. mikserem z hakiem przez ok. 10 minut.
Przekładamy do szklanej miseczki lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką na minimum 2 dni. Maksymalnie może być przechowywane do 4 tygodni.
Na mocno podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 – 7 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od wielkości użytych foremek. Upieczone zostawiamy do wystudzenia. Gotowe możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować pisakami.