Znajdź swój przepis

Pierniczki staropolskie

22 grudnia, 2024

Pierniczki staropolskie to puszyste i mięciutkie pierniki świąteczne z ciasta dojrzewającego. Pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować pisakami.

Do przygotowania pierniczków potrzebujemy ciasta, które powinno być chłodzone minimum dwie doby w lodówce.

Natomiast najsmaczniejsze będą po ok. 1 – 2 tygodniach chłodzenia ciasta.

Pierniczki rozwałkowujemy na grubość ok. 4 – 7 mm, podczas pieczenia będą jeszcze rosły. Do pieczenia staramy się używać foremek o podobnej wielkości.

Ciasto możesz wykonać cieńsze, natomiast wtedy mogą stwardnieć.

REKLAMA:

Takie pierniczki będą nadawały się do dekorowania lukrem.

Pierniczki można również nadziewać powidłami śliwkowymi lub ulubioną marmoladą.

Cudowne, słodkie i miodowe pierniczki. Będą idealne w okresie świątecznym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK KRÓLEWSKI

MIODOWNIK SEROWY

CIASTO MICHAŁEK PIERNIKOWY

REKLAMA:
pierniczki

PIERNICZKI STAROPOLSKIE

ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków

  • 200 g miodu naturalnego
  • 180 g cukru
  • 130 g masła
  • 60 ml mleka o temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Miód przekładamy do rondelka razem z cukrem i masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przelewamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia. Wlewamy mleko i dodajemy jajko oraz żółtko.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Wyrabiamy na gładkie ciasto np. mikserem z hakiem przez ok. 10 minut.

Przekładamy do szklanej miseczki lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką na minimum 2 dni. Maksymalnie może być przechowywane do 4 tygodni.

Na mocno podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 – 7 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 7 – 10 minut w zależności od wielkości użytych foremek. Upieczone zostawiamy do wystudzenia. Gotowe możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować pisakami.

pierniczki
pierniczki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij