Znajdź swój przepis

Pierniczki zdrowe

17 grudnia, 2024

Pierniczki zdrowe bez dodatku cukru i jajek. Pierniczki są mięciutkie, puchate i cudownie smakują z polewą czekoladową. Idealne na święta.

Pierniczki można przygotować na mące orkiszowej, bezglutenowej lub pszennej.

Nie dodajemy cukru, a jedynie słodkie i dojrzałe banany, powidła śliwkowe bez cukru oraz odrobinę miodu.

Ciasto na pierniczki rozwałkowujemy na grubość ok. 5 – 8 mm. Podczas pieczenia jeszcze urosną.

Ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowujemy i będzie doskonałe do wykrawania razem z dziećmi.

REKLAMA:

Po upieczeniu można je oblać polewą czekoladową, polukrować lub dekorować pisakami.

Jeśli lubisz pierniczki nadziewane, ciasto trzeba rozwałkować na dwa kawałki, dodawać po łyżeczce powideł lub marmolady i przykrywać drugim blatem ciasta. Wykrawamy foremkami i pieczemy.

Pyszne, zdrowe pierniczki idealne dla osób na diecie lub mających alergie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNIK KRÓLEWSKI

MIODOWNIK PISTACJOWY

REKLAMA:
zdrowe pierniczki

PIERNICZKI ZDROWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 blaszki pierniczków

CIASTO

  • 150 g dojrzałych bananów
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150 g powideł śliwkowych (bez cukru)
  • 50 g roztopionego masła
  • 400 g mąki pszennej, orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozdrabniamy na tzw. papkę. Dodajemy miód, powidła oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao. Wyrabiamy na jednolite ciasto.

Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość ok. 5 – 8 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180ºC przez 7 – 10 minut w zależności od grubości ciasta.

Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady. Smarujemy wierzch pierniczków np. pędzelkiem cukierniczym. Po wystudzeniu możemy dodatkowo wykonać fikuśne paseczki z czekolady. Polewę przekładamy do woreczka foliowego, lekko wycinamy róg i wylewamy paseczki. Zostawiamy do stężenia na ok. 30 minut.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI

zdrowe pierniczki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij