Pierniczki zdrowe bez dodatku cukru i jajek. Pierniczki są mięciutkie, puchate i cudownie smakują z polewą czekoladową. Idealne na święta.
Pierniczki można przygotować na mące orkiszowej, bezglutenowej lub pszennej.
Nie dodajemy cukru, a jedynie słodkie i dojrzałe banany, powidła śliwkowe bez cukru oraz odrobinę miodu.
Ciasto na pierniczki rozwałkowujemy na grubość ok. 5 – 8 mm. Podczas pieczenia jeszcze urosną.
Ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowujemy i będzie doskonałe do wykrawania razem z dziećmi.
Po upieczeniu można je oblać polewą czekoladową, polukrować lub dekorować pisakami.
Jeśli lubisz pierniczki nadziewane, ciasto trzeba rozwałkować na dwa kawałki, dodawać po łyżeczce powideł lub marmolady i przykrywać drugim blatem ciasta. Wykrawamy foremkami i pieczemy.
Pyszne, zdrowe pierniczki idealne dla osób na diecie lub mających alergie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNICZKI ZDROWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 blaszki pierniczków
CIASTO
- 150 g dojrzałych bananów
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g powideł śliwkowych (bez cukru)
- 50 g roztopionego masła
- 400 g mąki pszennej, orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozdrabniamy na tzw. papkę. Dodajemy miód, powidła oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao. Wyrabiamy na jednolite ciasto.
Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość ok. 5 – 8 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180ºC przez 7 – 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady. Smarujemy wierzch pierniczków np. pędzelkiem cukierniczym. Po wystudzeniu możemy dodatkowo wykonać fikuśne paseczki z czekolady. Polewę przekładamy do woreczka foliowego, lekko wycinamy róg i wylewamy paseczki. Zostawiamy do stężenia na ok. 30 minut.