Znajdź swój przepis

Piernik bananowy

19 listopada, 2024

Piernik bananowy to prosty i zdrowy przepis na świąteczny piernik bez użycia miksera. Wilgotny, mięciutki i czekoladowy.

Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie, żurawinę lub suszoną śliwkę.

Piernik również możesz przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć np. powidłami śliwkowymi, kremem lub marcepanem.

Przepis jest bardzo prosty z kilku składników i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie wymieszania składników łyżką lub trzepaczką.

Ciasto jest cudowne, korzenne i niesamowicie wilgotne.

REKLAMA:

Długo zachowuje swoją świeżość i wystarczy go przechowywać w chłodnym miejscu.

Świetny przepis do przygotowania razem z dziećmi, ale również zdrowy do podania dla maluchów.

Idealny do jedzenia w zimowych czasie z gorącą herbatą zimową.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PALCE LIZAĆ

CIASTO BRAZYLIANKA

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

REKLAMA:
piernik

PIERNIK BANANOWY

PRZEPIS:

CIASTO NA PIERNIK

  • 4 duże lub 5 małych bananów (mocno dojrzałych)
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Banany przekładamy do miseczki i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, cukier, miód oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i dodajemy odrobinę soli. Delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączania (nie dłużej), mogą być w cieście małe grudki z mąki.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta wyciągamy z formy. Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch ciasta i lekko smarujemy.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI

piernik
piernik

Dołącz do dyskusji

  1. Ile dni przed świętami można go ulec?

    1. Piernik najsmaczniejszy jest świeżo upieczony, ale na dwa dni przed świętami też będzie ok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij