Piernik bananowy to prosty i zdrowy przepis na świąteczny piernik bez użycia miksera. Wilgotny, mięciutki i czekoladowy.
Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie, żurawinę lub suszoną śliwkę.
Piernik również możesz przekroić na dwie lub trzy części i przełożyć np. powidłami śliwkowymi, kremem lub marcepanem.
Przepis jest bardzo prosty z kilku składników i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie wymieszania składników łyżką lub trzepaczką.
Ciasto jest cudowne, korzenne i niesamowicie wilgotne.
Długo zachowuje swoją świeżość i wystarczy go przechowywać w chłodnym miejscu.
Świetny przepis do przygotowania razem z dziećmi, ale również zdrowy do podania dla maluchów.
Idealny do jedzenia w zimowych czasie z gorącą herbatą zimową.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIK BANANOWY
PRZEPIS:
CIASTO NA PIERNIK
- 4 duże lub 5 małych bananów (mocno dojrzałych)
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 80 g roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Banany przekładamy do miseczki i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, cukier, miód oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i dodajemy odrobinę soli. Delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączania (nie dłużej), mogą być w cieście małe grudki z mąki.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta wyciągamy z formy. Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch ciasta i lekko smarujemy.
ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI
Ile dni przed świętami można go ulec?
Piernik najsmaczniejszy jest świeżo upieczony, ale na dwa dni przed świętami też będzie ok :)