Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik czekoladowy

Grudzień 7, 2021 , 23939 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik czekoladowy z kremem czekoladowym i suszonymi śliwkami jest po prostu obłędny w smaku. Mocno korzenny, wilgotny i do tego nie jest za ciężki.

W środku przepyszny krem czekoladowy ze śliwkami, który idealnie współgra ze smakiem piernika. Całość oblana polewą czekoladową. Przepyszne ciasto, idealne na święta Bożego Narodzenia.

Piernik czekoladowy to mój hit. Do środka możesz dać również inny krem np. na bazie mleka w proszku lub grysikowy. Można go również przekroić na trzy części i dodać dwa kremy w różnych smakach.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

piernik-czekoladowy

PIERNIK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

PIERNIK

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej

KREM CZEKOLADOWY

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g suszonych śliwek

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz roztopioną czekoladę. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i przekrajamy na dwie części. Czekoladę roztapiamy razem ze śmietanką na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone drobno śliwki i wykładamy na jedną część piernika i przykrywamy drugą. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch piernika i zostawiamy na ok. 30 minut do stężenia polewy.

Komentarze

  • Odpowiedz Dorota Styczeń 1, 2022 at 11:07

    Skorzystalam z przepisu i piernik jest przepyszny..Jest delikatny i czekoladowy.

  • Odpowiedz Martyna Grudzień 21, 2021 at 14:48

    Czy piernik można zrobić 3 dni wczesniej?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 21, 2021 at 17:26

      tak :)

  • Odpowiedz Agnieszka Grudzień 14, 2021 at 12:04

    Przetestowalam przepis w zeszły weekend, wyszło przepyszne :)

  • Odpowiedz Agi Grudzień 12, 2021 at 13:47

    Coś w tym przepisie jest nie tak z mąką, za mało

    • Odpowiedz aneta Grudzień 13, 2021 at 10:59

      Jest ok ???? dzięki takiej ilości mąki jest delikatny ????

    Odpowiedz na „MartynaAnuluj odpowiedź