Znajdź swój przepis

Piernik królewski

13 grudnia, 2024

Piernik królewski przekładany powidłami z czekoladą oraz kremem z mascarpone. Cudowny i przepyszny przepis na piernik świąteczny.

Samo ciasto można wykonać nawet na dwa dni przed świętami i przekładać kremem na minimum jeden dzień przed wigilią.

Piernik jest wilgotny, korzenny i cudownie pachnie po upieczeniu.

Ciasto ma przepyszną warstwę powideł śliwkowych wymieszaną z gorzką oraz mleczną czekoladą. Lekko kwaśny smak nadaje wyrazistości i świetnie podkręca ciasto.

Do środka warstwy z powidłami można dodać drobno posiekane śliwki suszone, wcześniej namoczone przez kilka godzin w gorącej wodzie lub odrobinie nalewki lub innego alkoholu.

REKLAMA:

Krem mascarpone jest leciutki, delikatny i świetnie równoważy smaki w cieście.

Piernik jest cudowny, warstwy doskonale się przenikają. Wierzch z polewy czekoladowej dodatkowo otula całe ciasto.

Ciasto można udekorować bakaliami, orzechami lub suszonymi śliwkami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MAKOWE Z MASCARPONE

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

REKLAMA:
piernik

PIERNIK KRÓLEWSKI

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PIERNIK

  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

WARSTWA Z POWIDŁAMI

  • 500 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

KREM MASCARPONE

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Miód oraz mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, masło, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do mieszaniny dodajemy żółtka oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę z sodą. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli wierzch zbyt mocno wyrósł lekko ścinamy. Gotowy piernik przekrawamy na trzy części.

Powidła przekładamy do rondelka razem z czekoladą gorzką i mleczną. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Połowę wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy kolejnym.

Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Wykładamy na warstwę ciasta i przykrywamy trzecią częścią. Na wierzch wykładamy resztkę powideł. Ciasto szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wylewamy na powidła i delikatnie smarujemy. Zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE

piernik
piernik

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry! Zrobiłam to cudne ciasto. Właśnie czekam aż warstwy się przegryzą. Obawiam się tylko, że mój piernik będzie zakalcem. Ciasto wyszło dość ciężkie. Pięknie wyrosło w piekarniku, a potem opadło

    1. Mam jednak nadzieję, że będzie pyszne :)

  2. Czy zamiast mlecznej czekolady mogę użyć białej?

    1. Biala czekolada w tym przepisie nie bedzie pasowała :)

  3. Czy polewę można zrobić od razu ? Dlaczego dopiero 25 minut przed podaniem?

    1. Można zrobić od razu :)

  4. Dzień dobry, piecze Pani z termoobiegiem czy góra dół? Pozdrawiam

    1. Witam, góra – dół :)

  5. Dzień dobry, na jakie wymiary blaszki prostokątnej jest przepis?

    1. Zerknij w przepis :)

  6. Czy śmietana i mascarpone mają być z lodówki?

  7. Pani Aneto, czy ten piernik jest miękki, czy powinien leżakować, żeby zmiękł pod wpływem kremu?

    1. Jest miękki od razu :)

  8. jakiej średnicy tortownicy użyć do upieczenia tego ciasta, przy zachowaniu proporcji z przepisu?

    1. Najlepiej o średnicy ok. 24-26 cm

  9. Pani Aneto, orientuje się Pani czy piernik wyjdzie na mieszance mąk bezglutenowych (migdałowa, ryżowa, kukurydziana)? 🥹

    1. Hmm niestety nie piekłam na takich i nie chce wprowadzać w błąd. Pozdrawiam

  10. Ten piernik jest godny swojej nazwy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij