Piernik królewski przekładany powidłami z czekoladą oraz kremem z mascarpone. Cudowny i przepyszny przepis na piernik świąteczny.
Samo ciasto można wykonać nawet na dwa dni przed świętami i przekładać kremem na minimum jeden dzień przed wigilią.
Piernik jest wilgotny, korzenny i cudownie pachnie po upieczeniu.
Ciasto ma przepyszną warstwę powideł śliwkowych wymieszaną z gorzką oraz mleczną czekoladą. Lekko kwaśny smak nadaje wyrazistości i świetnie podkręca ciasto.
Do środka warstwy z powidłami można dodać drobno posiekane śliwki suszone, wcześniej namoczone przez kilka godzin w gorącej wodzie lub odrobinie nalewki lub innego alkoholu.
Krem mascarpone jest leciutki, delikatny i świetnie równoważy smaki w cieście.
Piernik jest cudowny, warstwy doskonale się przenikają. Wierzch z polewy czekoladowej dodatkowo otula całe ciasto.
Ciasto można udekorować bakaliami, orzechami lub suszonymi śliwkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIK KRÓLEWSKI
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PIERNIK
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka kakao
- 30 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
WARSTWA Z POWIDŁAMI
- 500 g powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
KREM MASCARPONE
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Miód oraz mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, masło, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do mieszaniny dodajemy żółtka oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę z sodą. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli wierzch zbyt mocno wyrósł lekko ścinamy. Gotowy piernik przekrawamy na trzy części.
Powidła przekładamy do rondelka razem z czekoladą gorzką i mleczną. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Połowę wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy kolejnym.
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Wykładamy na warstwę ciasta i przykrywamy trzecią częścią. Na wierzch wykładamy resztkę powideł. Ciasto szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wylewamy na powidła i delikatnie smarujemy. Zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Dzień dobry! Zrobiłam to cudne ciasto. Właśnie czekam aż warstwy się przegryzą. Obawiam się tylko, że mój piernik będzie zakalcem. Ciasto wyszło dość ciężkie. Pięknie wyrosło w piekarniku, a potem opadło
Mam jednak nadzieję, że będzie pyszne :)
Czy zamiast mlecznej czekolady mogę użyć białej?
Biala czekolada w tym przepisie nie bedzie pasowała :)
Czy polewę można zrobić od razu ? Dlaczego dopiero 25 minut przed podaniem?
Można zrobić od razu :)
Dzień dobry, piecze Pani z termoobiegiem czy góra dół? Pozdrawiam
Witam, góra – dół :)
Dzień dobry, na jakie wymiary blaszki prostokątnej jest przepis?
Zerknij w przepis :)
Czy śmietana i mascarpone mają być z lodówki?
Tak :)
Pani Aneto, czy ten piernik jest miękki, czy powinien leżakować, żeby zmiękł pod wpływem kremu?
Jest miękki od razu :)
jakiej średnicy tortownicy użyć do upieczenia tego ciasta, przy zachowaniu proporcji z przepisu?
Najlepiej o średnicy ok. 24-26 cm
Pani Aneto, orientuje się Pani czy piernik wyjdzie na mieszance mąk bezglutenowych (migdałowa, ryżowa, kukurydziana)? 🥹
Hmm niestety nie piekłam na takich i nie chce wprowadzać w błąd. Pozdrawiam
Ten piernik jest godny swojej nazwy :)
Dziękuję :)