Znajdź swój przepis

Piernik marchewkowy

17 listopada, 2017

Piernik marchewkowy o intensywnym korzennym smaku z dodatkiem startej marchewki. Piernik możesz przygotować na ostatnią chwilę i dodatkowo przełożyć np. powidłami śliwkowymi. Przepyszna propozycja na nadchodzące święta, ale nie tylko.

Marchewka w cieście jest zupełnie nie wyczuwalna, a jedynie dodatkowo nawilża ciasto.

Lekko orzechowy smak fajnie łączy się z bakaliami i czekoladą. Piernik marchewkowy przepięknie pachnie przyprawami korzennymi i trzymany pod przykryciem długo zachowuje swoją świeżość.

Jeśli nie lubisz rodzynek możesz dodać swoje ulubione bakalie np. śliwki suszone, morele lub figi.

Konsystencja piernika jest wilgotna, lekka i mięciutka. Na pewno będzie smakował nie jednej osobie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik

PIERNIK MARCHEWKOWY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu, płynnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka dżemu np. porzeczkowego
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka marchewki, startej na dużych oczkach
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich
  • 1/3 szklanki np. rodzynek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • posypka czekoladowa do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z przyprawą, proszkiem oraz sodą. Jajka miksujemy razem z cukrem, miodem, olejem oraz dżemem. Następnie dodajemy cały czas miksując suche składniki. Na koniec łączymy z marchewką, orzechami oraz rodzynkami. Keksówkę o wym. 20×10 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dekorujemy posypką czekoladową.

piernik piernik piernik piernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy da radę zrobić wersję bezglutenową?

    1. Wygląda przepysznie :)

    1. Wygląda super ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x