Znajdź swój przepis

Piernik na drożdżach

19 grudnia, 2014

Piernik na drożdżach to jeden z najprostszych i najłatwiejszych przepisów na ciasto korzenne jakie robiłam. Dodatek drożdży sprawia, że piernik zaraz po upieczeniu jest miękki i nie wymaga leżakowania. Najlepiej upiec go na ostatnią chwilę przed świętami, ewentualnie wcześniej i zamrozić. Ciasto drożdżowe jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Wtedy jest najbardziej puszyste, lekki i wilgotne w strukturze.

Można przekroić go raz lub dwa i nadziewać ulubioną marmoladą, kremem lub marcepanem. Piernik drożdżowy możesz upiec bez przekrawania. Wtedy dodaj do środka drobno pokrojone bakalie, a ciasto zyska na smaku.

Zasada jest jedna im lepszych składników użyjesz tym piernik będzie miał bardziej intensywny i szlachetniejszy smak.

Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięty folią. Nie zostawiaj go długo bez przykrycia bo zacznie szybko czerstwieć.

Ten przepis polecam dla osób, które w ostatniej chwili chcą upiec smaczny i wyrazisty piernik. Ten wypiek to tzw. last minute i wcale nie jest gorszy od innych.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik-na-drożdżach-1
PIERNIK DROŻDŻOWY – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ:
keksówka o dł. 20 cm

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki miodu
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika, gotowej lub domowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  •  70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  •  dowolne nadzienie: marmolada, masa marcepanowa

PIERNIK ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże rozcieramy razem z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy drożdże z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie cały czas miksując łączymy z olejem i miodem.

 PIERNIK Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Żółtka oddzielamy od białek i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodajemy suche drożdże, olej i miód, cały czas miksując na średnich obrotach.

 —————–

Dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą oraz cynamonem. Ponownie miksujemy. Białka dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy naraz lub dwa. Przekładamy dowolnym nadzieniem. Śmietankę i połamaną czekoladę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie wstawilam do piekarnika, ale czy ciasto nie powinno wyrastać?

    1. Drożdże powodują, że piernik będzie miękki nie czekamy tutaj do wyrośnięcia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x