Znajdź swój przepis

Piernik staropolski przepis

14 listopada, 2024

Piernik staropolski przepis na ciasto dojrzewające przez ok. 4 – 6 tygodni. Niezawodny i tradycyjny przepis na piernik krok po kroku ze zdjęciami.

Z tego przepisu otrzymasz dwa pierniki o wymiarach ok. 12 x 25 cm, które składają sie z trzech blatów piernikowych.

Ważne, aby do piernika dodawać składniki o jak najlepszej jakości, wtedy cały smak piernika będzie jeszcze lepszy.

Piernik jest niezwykle pyszny, rozpływa się w ustach i doskonale nadaje się do przekładania.

Piernik po upieczeniu blatów można przełożyć powidłami śliwkowymi, śliwką w czekoladzie z TEGO przepisu, masą marcepanową lub kremem grysikowym.

REKLAMA:

Po przełożeniu zostawiamy jeszcze na 3 – 4 dni, aby ciasto miało czas nieco „skruszeć” i masa ładnie stężała.

Wierzch możemy polać czekoladą i udekorować suszonymi śliwkami, bakaliami lub żurawiną.

Jest to jeden z najsmaczniejszych pierników jakie możesz przygotować na święta. Cudowny, delikatny i wilgotny jak z najlepszej cukierni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BRAZYLIANKA

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO SUŁTANA

REKLAMA:

PIERNIK STAROPOLSKI PRZEPIS

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PIERNIK

ILOŚĆ: dwa pierniki o wymiarach ok. 12 x 25 cm

  • 700 g mąki pszennej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 330 g miodu naturalnego np. akacjowego lub lipowego
  • 250 g cukru
  • 170 g masła
  • 1/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z przyprawą do piernika i odstawiamy na bok.

Do rondelka wlewamy płynny miód, dodajemy cukier i masło.

piernik staropolski

Podgrzewamy, aż do momentu wrzenia i rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

piernik staropolski

Sodę rozpuszczamy w ciepłym mleku (powinna lekko napęcznieć). Mieszaninę miodową wlewamy do miski. Następnie dodajemy jajka oraz mleko z sodą i chwilkę mieszamy. Wsypujemy przesiane składniki oraz szczyptę soli i mieszamy do połączenia.

piernik staropolski

Gotowe ciasto zostawiamy w misce lub przekładamy do naczynia z kamionki. Przykrywamy szczelnie ściereczką. Wkładamy do lodówki na minimum 4 – 6 tygodni.

WYPIEKANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35/36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części i przekładamy na oprószony mąką blat. Jeden kawałek rozwałkowujemy na kształt formy (możemy również dno formy wylepić kawałkami ciasta i później wyrównać wałkiem). Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Drugi kawałek pieczemy w podobny sposób.

Jeden blat piernika przekrawamy pionowo na trzy kawałki. Przekładamy podgrzanymi powidłami, kremem lub innym rodzajem przełożenia. Drugi upieczony blat również identycznie wypełniamy. Szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 – 4 dni. Można czymś z góry obciążyć, aby piernik był równy. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i smarujemy wierzch polewą czekoladową (100 ml śmietanki kremówki 30% i 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady). Wierzch możemy udekorować płatkami migdałowymi, żurawiną lub posiekanymi orzechami. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNIKI I PIERNICZKI

piernik staropolski

Dołącz do dyskusji

  1. Piernik staropolski says:

    Dzień dobry… Czy piernik po upieczeniu au skruszał ma być przechowywany w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    1. Witam, po upieczeniu zawijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij