Piernik świąteczny z tego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami i będzie idealny. Piernik jest od razu mięciutki i wilgotny. Przełożony jest marmoladą i masą mleczną na bazie mleka w proszku. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę.
Piernik jest bardzo delikatny, puszysty i leciutki dzięki dodaniu herbaty oraz oleju. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie.
Bardzo dobrze się przechowuje i po upieczeniu spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce.
Do piernika dodałam marmoladę wieloowocową, ale możesz użyć swojego ulubionego smaku, najważniejsze, aby była twarda i gęsta. Poza tym smak to już kwestia gustu.
Masa mleczna jest niesamowicie pyszna i słodka. Jeśli zaraz po wykonaniu będzie rzadka wkładamy ją na chwilę do lodówki i ładnie stężeje. Idealnie pasuje jako przełożenie piernika i fajnie współgra z marmoladą. Jeśli nie przepadasz za takimi mlecznymi kremami możesz zastąpić je kremem grysikowym na bazie kaszki manny.
Piernik świąteczny jest przepyszny, szybki i nie sprawia problemów podczas pieczenia. W święta to jeden z tych przepisów tzw. „pewniaków”. Idealnie skomponowany, ładnie się kroi i dobry do przewożenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4-1 szklanka mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 400 g marmolady, ulubionej
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą,
proszkiem,
przyprawą
oraz
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier
i
jeszcze
miksujemy
przez
2-3
min.
Zmniejszamy
obroty
miksera
na
średnie
i
dodajemy
po
jednym
żółtku,
powoli
wlewamy
płynny
miód
(jeśli
jest
stały
można
lekko
podgrzać
i
ostudzić),
olej
oraz
herbatę.
Cały
czas
miksując
na
wolnych
obrotach
dodajemy
suche
składniku
w
kilku
porcjach.
Trzy
formy
o
wym.
24×24
lub
większe
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ciasto
dzielimy
na
trzy
części.
Można
upiec
także
jedna
po
drugiej.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
15-20
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
studzimy.
Masło,
cukry
oraz
mleko
przekładamy
do
rondelka
i
podgrzewamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
przesiane
mleko
w
proszku
i
mieszamy
do
uzyskania
gęstej
konsystencji
(jeśli
jest
za
rzadka
można
włożyć
na
chwilę
do
lodówki).
Jeden
blat
piernikowy
układamy
w
formie,
smarujemy
połową
marmolady.
Przykrywamy
drugim
blatem
piernikowym,
wykładamy
masę
mleczną.
Przykrywamy
trzecim
blatem
i
smarujemy
marmoladą.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
gorzkiej
czekolady
i
zostawiamy
na
2
min.
Po
tym
czasie
mieszamy
i
polewamy
wierzch
ciasta.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Dzień dobry, może Pani zdradzić ile dni wcześniej można upiec ciasto aby na święta było nadal świeże i smaczne. Chciałbym upiec ciasto dziś 21.12 a przełożyć 24.12. Czy to według Pani dobry pomysł?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Kasia
Tak, będzie ok