Piernik z jabłkami jest niesamowicie aromatyczny, wilgotny z dodatkiem rodzynek i orzechów. Przecier z jabłek doskonale go nawilża i jest zupełnie nie wyczuwalny. Nie trzeba w ten sposób dodawać dużej dawki masła lub oleju. Jeśli masz alergie pokarmowe możesz z przepisu wyłączyć jajko, a ciasto i tak ładnie wyrośnie. Piernik z jabłkami jest szybki i mięciutki, długo utrzymuje świeżość i jest pyszny.
Przecier z jabłek najlepiej wykonać samodzielnie. Kilka jabłek pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Gotować, aż będą miękkie i z masy odparuje woda. Miksuje ma jednolitą masę i gotowe. Szybko i prosto.
Do piernika możesz dodać swoje ulubione bakalie. Ja wykorzystała rodzynki i drobno posiekane orzechy włoskie. Natomiast również będzie dobra suszona żurawina, morela.
Piernik z jabłkami nie wymaga czekania, aż zmięknie i idealnie nadaje się do wypieku tuż przed świętami.
Piernik na wierzchu polałam czekoladową polewą i udekorowałam włoskimi orzechami. Natomiast jeśli lubisz np. piernik z lukrem możesz go spokojnie zastąpić. Jak dla mnie idealnie pasuje tutaj gorzka czekolada.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki świąteczne.
PIERNIK Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 1,5 szklanki przecieru z jabłek, gęsty*
- 120 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
- szczypta imbiru, mielonego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 100 g rodzynek
- ok. 50 g orzechów, posiekanych np. włoskich
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
* przecier możesz wykonać w domu, wystarczy 4-5 jabłek pokroić na kawałki i z odrobiną wody gotować do miękkości i odparowania wody, następnie zmiksować na jednolitą masę
* szklanka o pojemności 250 ml
Przecier
jabłkowy
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
masło,
sól
oraz
cukier.
Mieszamy
do
rozpuszczenia
składników
i
odstawiamy
do
wystudzenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cynamonem,
przyprawą
do
piernika,
imbirem
oraz
sodą.
Cały
czas
miksując
dodajemy
powoli
suche
składniki
do
przecieru.
Dodajemy
jajko
i
ponownie
miksujemy.
Na
koniec
ciasto
mieszamy
z
rodzynkami
i
orzechami.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wylewamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
50-60
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
gotowe
ciasto
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
chwilę
czekamy
i
mieszamy
do
powstania
jednolitej
polewy.
Upieczone
ciasto
polewamy
i
zostawiamy
do
stężenia.
Komentarze
Piernik jest przepyszny. Robiłam tydzień temu i wyszedł wspaniały. Nawet moja wybredna córka jadła aż się jej uszy trzęsły
Dlatego wczoraj zrobiłam drugi raz i ku mojemu zdziwieniu nie wyszedł. Po półtorej godziny pieczenia nadal był mokry w środku, nie dało się go dopiec i wyszedł nie jadalny zakalec
Zrobil
Czy piernik można upiec już teraz (ponad tydzień wcześniej) czy lepiej będzie gdy upiekę go tuż przed Wigilią ?
To nie jest piernik do tzw lezakowania najlepiej upiec go max 2 dni wczesniej
Czy dodawalas do ciasta kakao? Bo takie ciemnie Ci wyszło…
Nie dodawalam to tylko przyprawy
A u mnie wyszedł zakalec
Moze dodawalas skladniki o roznej temperaturze