Znajdź swój przepis

Piernik z makiem

12 grudnia, 2022

Piernik z makiem to połączenie wilgotnego i korzennego piernika z lekkim ciastem makowym przełożonym powidłami i kremem na bazie kaszki manny.

Do przygotowania ciasta makowego użyłam już zmielonego suchego maku BackMit, który jedynie zalewy gorącym mlekiem lub wodą i dodajemy miód oraz bakalie. Jest to o wiele szybszy sposób, aby uzyskać masę makową do makowca.

Maku nie musimy gotować i mielić. Wystarczy zalać i poczekać 15 minut. Mak jest gotowy do przeróżnych wypieków.

Ja użyłam maku w postaci suchej i przygotowałam z niego leciutki i puszysty biszkopt makowy, który można lekko nasączyć.

W połączeniu z piernikiem, powidłami i kremem grysikowym stworzył przepyszny wypiek świąteczny.

Tutaj znajdziesz inne moje przepisy na święta Bożego Narodzenia.

piernik z makiem

PIERNIK Z MAKIEM

SKŁADNIKI:

PIERNIK

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

CIASTO MAKOWE

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zmielonego maku suchego (użyłam BackMit)
  • szczypta soli

KREM GRYSIKOWY

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 200 g masła o temp. pokojowej

POLEWA KAKAOWA

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 – 3 łyżki kakao

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Cukier, cukier waniliowy, kakao, miód, wodę, przyprawę do piernika, cynamon oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Następnie wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą piernikową. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwie części.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz zmielony mak delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Ciasto wykładamy do identycznej formy jak piernik wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem, następnie dodajemy kaszkę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce kaszkę i miksujemy.
Na dnie formy układamy jedną część piernika, smarujemy powidłami i połową kremu. Układamy ciasto makowe (można nasączyć wodą z cytryną i cukrem), następnie pozostały krem i piernik. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Masło razem z cukrem i mlekiem podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przesiane kakao i szybko mieszamy (jeśli polewa jest zbyt rzadka dodajemy więcej kakao). Smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy suszonymi śliwkami.
Post reklamowy

piernik z makiem
piernik z makiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij