Piernik z makiem to połączenie wilgotnego i korzennego piernika z lekkim ciastem makowym przełożonym powidłami i kremem na bazie kaszki manny.
Do przygotowania ciasta makowego użyłam już zmielonego suchego maku BackMit, który jedynie zalewy gorącym mlekiem lub wodą i dodajemy miód oraz bakalie.
Jest to o wiele szybszy sposób, aby uzyskać masę makową do makowca.
Maku nie musimy gotować i mielić. Wystarczy zalać i poczekać 15 minut.
Mak jest gotowy do przeróżnych wypieków.
Ja użyłam maku w postaci suchej i przygotowałam z niego leciutki i puszysty biszkopt makowy, który można lekko nasączyć.
W połączeniu z piernikiem, powidłami i kremem grysikowym stworzył przepyszny wypiek świąteczny.
Tutaj znajdziesz inne moje przepisy na święta Bożego Narodzenia.

PIERNIK Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
PIERNIK
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
CIASTO MAKOWE
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka zmielonego maku suchego (użyłam BackMit)
- szczypta soli
KREM GRYSIKOWY
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kaszki manny
- 200 g masła o temp. pokojowej
POLEWA KAKAOWA
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 – 3 łyżki kakao
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier, cukier waniliowy, kakao, miód, wodę, przyprawę do piernika, cynamon oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Do masy dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Następnie wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia (nie dłużej). Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą piernikową.
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i przekrawamy na dwie części.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz zmielony mak delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Ciasto wykładamy do identycznej formy jak piernik wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem, następnie dodajemy kaszkę i gotujemy, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce kaszkę i miksujemy.
Na dnie formy układamy jedną część piernika, smarujemy powidłami i połową kremu. Układamy ciasto makowe (można nasączyć wodą z cytryną i cukrem), następnie pozostały krem i piernik. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Masło razem z cukrem i mlekiem podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przesiane kakao i szybko mieszamy (jeśli polewa jest zbyt rzadka dodajemy więcej kakao). Smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy suszonymi śliwkami.
Post reklamowy

