Piernik z żurawiną i polewą czekoladową o mięciutkiej, lekkiej i puszystej konsystencji. Cudowny świąteczny piernik w kilka minut.
Piernik po upieczeniu jest aromatyczny, pachnący przyprawami korzennymi.
Słodki i miodowy z kwaśnymi akcentami soczystej żurawiny.
Do środka można dodać świeżą żurawinę lub obtoczyć w mące mrożoną, bez wcześniejszego rozmrażania.
Uwielbiam ten przepis za jego przepyszny smak i prostotę wykonania.
Gotowy piernik możesz przełożyć kremem budyniowym lub grysikowym. Jeśli lubisz mocniejsze smaki można przekroić na pół i przełożyć powidłami.
Piernik po upieczeniu będzie pyszny i nie straci na smaku przez co najmniej kilka dni.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 170 g płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 ml mleka
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę podłużną o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Żurawinę dokładnie myjemy i osuszamy.
Miód przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Wlewamy mieszaninę do miski i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie mieszając trzepaczką wlewamy mleko oraz dodajemy żółtka. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z sodą i dokładnie mieszamy.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na gęstą piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie.
Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch piernika i dekorujemy żurawiną lub innymi dodatkami.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE


