Znajdź swój przepis

Piernik z żurawiną

3 grudnia, 2024

Piernik z żurawiną i polewą czekoladową o mięciutkiej, lekkiej i puszystej konsystencji. Cudowny świąteczny piernik w kilka minut.

Piernik po upieczeniu jest aromatyczny, pachnący przyprawami korzennymi.

Słodki i miodowy z kwaśnymi akcentami soczystej żurawiny.

Do środka można dodać świeżą żurawinę lub obtoczyć w mące mrożoną, bez wcześniejszego rozmrażania.

Uwielbiam ten przepis za jego przepyszny smak i prostotę wykonania.

REKLAMA:

Gotowy piernik możesz przełożyć kremem budyniowym lub grysikowym. Jeśli lubisz mocniejsze smaki można przekroić na pół i przełożyć powidłami.

Piernik po upieczeniu będzie pyszny i nie straci na smaku przez co najmniej kilka dni.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTECZKA KORZENNE

CIASTO DING DONG

CIASTO BRAZYLIANKA

REKLAMA:
piernik

PIERNIK Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 170 g płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę podłużną o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Żurawinę dokładnie myjemy i osuszamy.

Miód przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Wlewamy mieszaninę do miski i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie mieszając trzepaczką wlewamy mleko oraz dodajemy żółtka. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z sodą i dokładnie mieszamy.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na gęstą piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie.

Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch piernika i dekorujemy żurawiną lub innymi dodatkami.

ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE

piernik
piernik
piernik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij