Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik żydowski

Grudzień 9, 2020 , 46158 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik żydowski to przepis, który wykonujemy na dwa tygodnie przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto po leżakowaniu będzie delikatne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne.

Piernik po żydowsku wykonujemy na miodzie, oleju lub roztopionym maśle z odrobiną alkoholu i soku z pomarańczy. Do środka dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, natomiast na wierzch wylewamy polewę z gorzkiej czekolady.

Przepyszny, wilgotny i delikatny piernik, który będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.

piernik

PIERNIK ŻYDOWSKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1/2 szklanki miodu, płynnego
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 4 łyżki rumu lub wódki
  • 1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ok. 60 g skórki z pomarańczy, kandyzowanej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy i skórkę i ponownie mieszamy. Formę o wym. 30×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na 15 min do stężenia.

piernik
piernik

Komentarze

  • Odpowiedz Dana Styczeń 12, 2021 at 14:07

    Jak Pani przechowuje ten piernik. W worku, folii , papierze?

    • Odpowiedz aneta Styczeń 18, 2021 at 18:59

      w lodowce pod folią :)

  • Odpowiedz Zofia Grudzień 18, 2020 at 11:50

    czy piernik który leżakuje 5 dni dobrze smakuje i nadaje się do jedzenia?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 18, 2020 at 11:53

      tak :)

  • Odpowiedz Renata Grudzień 17, 2020 at 19:49

    Witam serdecznie, czy tydzień leżakowania wystarczy? Zrobiłabym to cudo jutro :)

    • Odpowiedz aneta Grudzień 18, 2020 at 11:56

      tak :) on jest rowniez dobry bez lezenia :)

  • Odpowiedz Dota Grudzień 9, 2020 at 20:59

    Już upieczone ciasto przechowujemy dwa tygodnie, czy ma dojrzewać surowa masa? ;)

    • Odpowiedz aneta Grudzień 11, 2020 at 16:31

      upieczone

  • Odpowiedz Agnieszka Grudzień 9, 2020 at 15:49

    Dzień dobry. Czy on ma leżakować już po upieczeniu? Czy przed, jak w klasycznym piernikowym? Jesli leżakuje upieczony, to kiedy polewamy czekoladą – od razu czy po 2 tygodniach?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 11, 2020 at 16:38

      lezakuje upieczonyw chlodnym miejscu

  • Odpowiedz aneta Grudzień 14, 2020 at 20:50

    Po leżakowaniu :)

  • Odpowiedz aneta Grudzień 14, 2020 at 21:05

    Tak

  • Odpowiedz aneta Grudzień 17, 2020 at 12:30

    Ta druga opcja:)

  • 1 2

    Dodaj komentarz