Piernik żydowski to przepis, który wykonujemy na dwa tygodnie przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto po leżakowaniu będzie delikatne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne.
Piernik po żydowsku wykonujemy na miodzie, oleju lub roztopionym maśle z odrobiną alkoholu i soku z pomarańczy. Do środka dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, natomiast na wierzch wylewamy polewę z gorzkiej czekolady.
Przepyszny, wilgotny i delikatny piernik, który będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.
PIERNIK ŻYDOWSKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1/2 szklanki miodu, płynnego
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 4 łyżki rumu lub wódki
- 1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- ok. 60 g skórki z pomarańczy, kandyzowanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy i skórkę i ponownie mieszamy. Formę o wym. 30×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na 15 min do stężenia.
Komentarze
Jak Pani przechowuje ten piernik. W worku, folii , papierze?
w lodowce pod folią
czy piernik który leżakuje 5 dni dobrze smakuje i nadaje się do jedzenia?
tak
Witam serdecznie, czy tydzień leżakowania wystarczy? Zrobiłabym to cudo jutro
tak
on jest rowniez dobry bez lezenia
Już upieczone ciasto przechowujemy dwa tygodnie, czy ma dojrzewać surowa masa?
upieczone
Dzień dobry. Czy on ma leżakować już po upieczeniu? Czy przed, jak w klasycznym piernikowym? Jesli leżakuje upieczony, to kiedy polewamy czekoladą – od razu czy po 2 tygodniach?
lezakuje upieczonyw chlodnym miejscu
Po leżakowaniu
Tak
Ta druga opcja:)