Pierniki Katarzynki to znany przepis na puszyste i mięciutkie pierniczki świąteczne. Przygotujesz je z kilku prostych składników w kilka minut.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do dwóch dni w lodówce.
Przed samym pieczeniem ciasto wyciągamy na 30 minut z lodówki, aby się lekko ociepliło i dało się lepiej rozwałkować.
Katarzynki wykrawamy foremkami o specjalnym wzorku, który znany jest już od wielu lat.
Jeśli lubisz pierniczki z dodatkami można po upieczeniu oblać gorzką czekoladą lub lukrem z dodatkiem cukru pudru i białka.
Pierniczki są mięciutkie, delikatne i nie potrzebują czasu na „leżakowanie”.
Jeśli jednak uważasz, że są za mało miękkie po upieczeniu, można je położyć z obierkami jabłek w szczelnym pojemniku i zaraz zmiękną.
Pierniczki można przechowywać nawet przez 2 tygodnie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIKI KATARZYNKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków
- 200 g miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 40 g masła o temp. pokojowej (opcjonalnie)
- 400 g mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Płynny miód przelewamy do miseczki (jeśli jest gęsty można troszkę podgrzać w rondelku, aż do uzyskania płynnej konsystencji). Dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia.
Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy foremkami pierniczki na grubość ok. 5 – 8 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i pieczemy przez ok. 8 – 12 minut w zależności od grubości. Podczas pieczenia warto raz na jakiś czas zajrzeć, aby pierniczki zbyt mocno się nie zarumieniły. Studzimy na blaszce i przekładamy do szczelnego pojemnika.
ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNICZKI I PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
W treści jest pomyłka w kolejności pieczenia i wałkowania ( z resztą jak wałkować foremkami ;D ? ) Ale sam przepis wygląda na prosty i zapewne pierniczki wychodzą przepyszne :D
Rzeczywiście :) Dziękuję już poprawiam :)