Znajdź swój przepis

Pierniki Katarzynki

29 listopada, 2024

Pierniki Katarzynki to znany przepis na puszyste i mięciutkie pierniczki świąteczne. Przygotujesz je z kilku prostych składników w kilka minut.

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać maksymalnie do dwóch dni w lodówce.

Przed samym pieczeniem ciasto wyciągamy na 30 minut z lodówki, aby się lekko ociepliło i dało się lepiej rozwałkować.

Katarzynki wykrawamy foremkami o specjalnym wzorku, który znany jest już od wielu lat.

Jeśli lubisz pierniczki z dodatkami można po upieczeniu oblać gorzką czekoladą lub lukrem z dodatkiem cukru pudru i białka.

REKLAMA:

Pierniczki są mięciutkie, delikatne i nie potrzebują czasu na „leżakowanie”.

Jeśli jednak uważasz, że są za mało miękkie po upieczeniu, można je położyć z obierkami jabłek w szczelnym pojemniku i zaraz zmiękną.

Pierniczki można przechowywać nawet przez 2 tygodnie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIODOWE CIASTKA

CIASTO DING DONG

CIASTO BRAZYLIANKA

REKLAMA:
pierniki

PIERNIKI KATARZYNKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków

  • 200 g miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 40 g masła o temp. pokojowej (opcjonalnie)
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Płynny miód przelewamy do miseczki (jeśli jest gęsty można troszkę podgrzać w rondelku, aż do uzyskania płynnej konsystencji). Dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia.

Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.

Na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy foremkami pierniczki na grubość ok. 5 – 8 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i pieczemy przez ok. 8 – 12 minut w zależności od grubości. Podczas pieczenia warto raz na jakiś czas zajrzeć, aby pierniczki zbyt mocno się nie zarumieniły. Studzimy na blaszce i przekładamy do szczelnego pojemnika.

ZOBACZ: PRZEPISY NA PIERNICZKI I PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

pierniki
pierniki

Dołącz do dyskusji

  1. W treści jest pomyłka w kolejności pieczenia i wałkowania ( z resztą jak wałkować foremkami ;D ? ) Ale sam przepis wygląda na prosty i zapewne pierniczki wychodzą przepyszne :D

    1. Rzeczywiście :) Dziękuję już poprawiam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij