Piernikowa krajanka to mocno korzenny piernik polany lukrem i pokrojony na kawałeczki. Przepyszny i intensywny w smaku wypiek doskonały na świąteczny stół.
Piernikową krajankę możesz kroić na dowolny kształt np. kwadraty, romby lub użyć foremek i wykrawać przeróżne kształty.
Na wierzch dałam połówki migdałów i polukrowałam, dzięki temu piernik wygląda jeszcze piękniej.
Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku np. w lodówce będzie jeszcze smaczniejszy.
Te malutkie kawałki piernika są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.
PIERNIKOWA KRAJANKA
SKŁADNIKI:
PIERNIK
- 250 ml miodu płynnego
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 600 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów (bez skórki)
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 – 3 łyżki wody
DODATKOWO
- obrane migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miód, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, cynamonem, przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Dodajemy zmielone orzechy, jajko, skórkę pomarańczową i z cytryny oraz rum. Wlewamy ostudzoną mieszaninę miodu i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Wierzch piernika smarujemy cienką warstwą lukru i układamy połówki obranych migdałów. Ponownie lukrujemy i zostawiamy na 30 minut do zastygnięcia lukru. Kroimy na dowolne kształty np. kwadraty lub romby. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.