Znajdź swój przepis

Piernikowa krajanka

21 grudnia, 2022

Piernikowa krajanka to mocno korzenny piernik polany lukrem i pokrojony na kawałeczki. Przepyszny i intensywny w smaku wypiek doskonały na świąteczny stół.

Piernikową krajankę możesz kroić na dowolny kształt np. kwadraty, romby lub użyć foremek i wykrawać przeróżne kształty.

Na wierzch dałam połówki migdałów i polukrowałam, dzięki temu piernik wygląda jeszcze piękniej.

Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku np. w lodówce będzie jeszcze smaczniejszy.

Te malutkie kawałki piernika są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE.

piernikowa krajanka

PIERNIKOWA KRAJANKA

SKŁADNIKI:

PIERNIK

  • 250 ml miodu płynnego
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • obrane migdały do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miód, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, cynamonem, przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Dodajemy zmielone orzechy, jajko, skórkę pomarańczową i z cytryny oraz rum. Wlewamy ostudzoną mieszaninę miodu i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Wierzch piernika smarujemy cienką warstwą lukru i układamy połówki obranych migdałów. Ponownie lukrujemy i zostawiamy na 30 minut do zastygnięcia lukru. Kroimy na dowolne kształty np. kwadraty lub romby. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

piernikowa krajanka
piernikowa krajanka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x