Znajdź swój przepis

Piernikowe ciasteczka (biscotti)

1 grudnia, 2017

Piernikowe ciasteczka (biscotti) to włoski przepis przypominający sucharki. Chrupiące, słodkie o cudownym piernikowym aromacie. Idealne do filiżanki herbaty lub kawy w zimie.

Biscotti to ciasteczka, które wypiekamy dwa razy. Początkowo pieczemy całe ciasto, następnie kroimy na kawałki i ponownie podpiekamy, aby się wysuszyły.

Piernikowe ciasteczka zachowują bardzo długo swoją świeżość i możesz je trzymać szczelnie w puszce. Ja natomiast uwielbiam kiedy trzymam je na talerzu i po kilku dniach delikatnie miękną. Wtedy aromaty są jeszcze mocniejsze i mają słodszy smak.

Do ciasteczek możesz np. dodać kawałki orzechów np. włoskich, migdałów.

Ciasteczka cudownie pachną i kojarzą się od razu ze świętami. Możesz je przygotować komuś na prezent światęczny i na pewno nie będą pokruszone podczas transportu i nie stracą swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

piernikowe ciasteczka

PIERNIKOWE CIASTECZKA (BISCOTTI)

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 85 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, wanilię, miód oraz sól. Wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia, aż cisto będzie dosyć sztywne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i każdą formujemy w wałeczek o szerokości 5 cm i długości około 30 cm. Oprószamy cukrem pudrem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Następnie wyjmujemy, zostawiamy na 5 min. Ostrym nożem z ząbkami kroimy w poprzek ciasto na kawałki około 2 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez około 5-10 min.

piernikowe ciasteczka piernikowe ciasteczka piernikowe ciasteczka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A gdybym chciała te ciastka zrobić w wersji, że tak powiem „miękkiej”, a nie jako biscotti? Czy mimo wszystko powinna je podpiec i tak jak Ty zostawić na talerzu do „zmięknięcia”, czy też może pominąć opiekanie?

    1. Ilovebake says:

      Spróbuj pominąć opiekanie, ale nigdy tak nie robiłam i nie do końca wiem czy będą takie miękkie. Może lepiej jednak je zostawić, aby zmiękły lub tak jak w przypadku pierników. Zamknąć w dużym pojemniku i wrzucić np. obierki jabłek szybciej zmiękną :)

  2. zlapinska says:

    nic tylko włożyć do ozdobnej puszki i sprezentować najbliższym :)

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x