Znajdź swój przepis

Piernikowe ciastka owsiane

17 grudnia, 2022
REKLAMA:

Piernikowe ciastka owsiane, które niesamowicie smaczne i mocno korzenne. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz polane lukrem i oprószone cynamonem.

Podczas pieczenia cały dom pachnie niesamowicie mocnym aromatem piernikowym, maślanym i cukrowym.

Ciasteczka możesz wykonać na płatkach owsianych górskich lub błyskawicznych. Użyte do ciasta górskie będą sprawiały, że ciasteczka będą nieco bardziej zwarte, a błyskawiczne delikatniejsze w konsystencji.

Ciasteczka są niezwykle pyszne, wilgotne i puchate. Lukier po zastygnięciu tworzy cukrową powłokę, która fajnie chrupie.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY Z DODATKIEM PŁATKÓW OWSIANYCH.

piernikowe ciastka owsiane

PIERNIKOWE CIASTKA OWSIANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 szklanki płatów owsianych górskich*
  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kakao
  • 170 g masła o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • cynamon do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

* zamiast płatków górskich można dodać błyskawiczne i pominąć proces rozdrabniania

1 szklanka = 250 ml.

Płatki owsiane wkładamy do malaksera i chwilkę rozdrabniamy ( 2 – 3 naciśnięcia). Wsypujemy do miski razem z mąką, sodą, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao oraz solą. Dokładnie mieszamy składniki.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Następnie dodajemy miód, skórkę pomarańczową oraz suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w dosyć sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy widelcem. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 15 – 18 minut ( jeśli ciasteczka nie są zbyt płaskie można zaraz po upieczeniu jeszcze gorące lekko spłaszczyć widelcem). Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę (jeśli lukier jest za gęsty dodajemy więcej wody). Smarujemy wierzch ciasteczek lukrem (użyłam pędzelka silikonowego) i oprószamy odrobiną cynamonu.

Inspiracja: sallysbakingaddiction.com

piernikowe ciastka owsiane
piernikowe ciastka owsiane

Dołącz do dyskusji

  1. Upiekłam dziś, wersja bezglutenowa :) Zamiast mąki tortowej dałam szklankę ryżowej 1/3 gryczanej i 1/3 skrobi ziemniaczanej, zamiast skórki pomarańczy dałam orzechy włoskie wcześniej namoczone i posiekane.Ciasteczka wyszły pewnie bardziej kruche niż z mąką pszenną ale są bardzo smaczne 😋 Aha,ciasto wydawało mi się po wymieszaniu trochę za bardzo „betonowe” więc dodałam trochę mleka roślinnego. Dziękuję za przepis, zapach Świąt mam w całym domu 🎄❤️ Wszystkiego dobrego✨️

  2. Są super, miękkie wewnątrz, dodałam tylko miód, cukru zero (chore dziecko), dodałam też nasiona słonecznika i pestki dyni, mąka orkiszowa, świetne są

  3. http://czaspasji.blogspot.com/ says:

    Upiekłam je wczoraj. Dokładnie tak jak pisałaś: są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Smakują fantastycznie.
    Pozdrawiam:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij