Znajdź swój przepis

Placek drożdżowy z dynią

24 września, 2014

Placek drożdżowy z dynią to idealny wypiek jesienny, kiedy mamy dostęp do świeżej dyni. Pyszny, puszysty i wilgotny placek z pyszną i chrupiącą kruszonką

placek-drozdzowy-z-dynia-przepis-2

placek drozdzowy z dynia przepis

PLACEK DROŻDŻOWY Z DYNIĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka, małe
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki masła

DODATKOWO:

  • 250 g dyni, drobno pokrojonej
  • 1/2 galaretki pomarańczowej ( proszek )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego/cytrynowego

 

WYKONANIE Z DROŻDŻAMI ŚWIEŻYMI:

Do wymieszanych w ciepłym mleku świeżych drożdży dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę przesianego cukru pudru. Zostawiamy przykrywając ściereczką, aż podrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy lekko roztrzepane jajka, przesiany pozostały cukier puder + cukier waniliowy oraz olej. Składniki mieszamy dużą drewnianą łyżką. Gdy się połącza dodajemy puree z dyni, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

 

WYKONANIE Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

W ciepłym mleku mieszamy suche drożdże, następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka, przesiany cukier puder + cukier waniliowy oraz olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy puree z dyni, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

————-

Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. . Równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ok. 1 godz. Dynie mieszamy z galaretką ( proszkiem ) aromatem oraz sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstaną grudki.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zarumienia.

placek-drozdzowy-z-dynia-przepis-3

placek-drozdzowy-z-dynia-przepis-1

placek-drozdzowy-z-dynia-przepis-5

placek-drozdzowy-z-dynia-przepis-4

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Cudowne, no ten kolor jest naprawdę obłędny! Zapisuję sobie przepis :)
    Ja się nauczyłam gryźć w język – to na dłuższą metę mocno pomaga :)

    1. Dzięki :)

  2. Piękny kolor, jako dynioholiczka nie odmówiłabym sobie kawałka: )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x