Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki drożdżowe z jagodami

Lipiec 22, 2016 , 15043 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placki drożdżowe z jagodami lub racuchy są bardzo puszyste i wyśmienicie smakują z owocami sezonowymi. Do ciasta dodałam jagody, ale możesz je zastąpić innymi owocami, na które masz ochotę. Proste, pyszne placki drożdżowe idealne na śniadanie lub kolację.

Owoce podczas smażenia mogą lekko puszczać sok, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno i smaż je dalej, aż do uzyskania złotego koloru skórki.

Podczas smażenia koniecznie kontroluj temperaturę oleju, aby zbyt szybko się nie rumieniły, ponieważ mogą być w środku surowe. Najlepiej smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu lub lekko mniejszym.

Konsystencja ciasta na placki powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Gęsta i podczas smażenia placuszki nie powinny się zbyt mocno rozlewać na boki. Podczas smażenia jeszcze podrosną i napuszą.

Placki drożdżowe z jagodami to w sezonie letnim fajny pomysł na urozmaicenie i podawanie racuszków w troszkę innej postaci. Uwielbiam ten przepis za to, że można uformować je w duże placki, które podczas smażenia jeszcze zwiększają objętość.

Z jagodami są przepyszne, a najlepsze są prosto z patelni oprószone cukrem pudrem.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy drożdżowe.

placki drożdżowe

PLACKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz cukier, sól, jajko, mleko. Mieszamy za pomocą np. drewnianej łyżki do momentu, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję troszeczkę rzadszą od gęstej śmietany. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy na wierzch jagody (nie mieszamy). Patelnię z niewielką ilością oleju lekko rozgrzewamy. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe
placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe z jagodami

Komentarze

  • Odpowiedz ArtOfWedding Sierpień 4, 2016 at 12:50

    Jakie smakowite… Ja bym nie miała czasu na robienie im zdjęć, od razu przeszłabym do zjedzenia :)
    Niby tylko placki, ale jednak zwyczajne nie są (jagody… mmmm…) :)

  • Odpowiedz kosmetasia Lipiec 27, 2016 at 10:38

    ciepłe mleko? tzn? :D przegotowane czy po prostu w temperaturze pokojowej?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 27, 2016 at 10:45

      Po prostu lekko podgrzane. Po sprawdzeniu palcem nie może parzyć, tylko być ciepłe :) Inaczej zaparzysz drożdże i będą do wyrzucenia.

  • Odpowiedz amanda-butikzprzepisami Lipiec 23, 2016 at 10:43

    Jak one fantastycznie wyglądają :) Jakie pulchniutkie i smakowite – chciałabym takie śniadanie do łóżka :)

  • Odpowiedz Zulu K. Lipiec 22, 2016 at 21:16

    takie placuchy kojarzą mi się w wakacyjnymi kolacyjkami u babci, gdy byłam dzieckiem :)

  • Odpowiedz Anita K. Lipiec 22, 2016 at 14:05

    Czy zamiast maki tortowej moze byc zwykla? Chcialabym bardzo wyprobowac przepis :)

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 22, 2016 at 15:21

      Może być, ale na tortowej będą lżejsze :)

    1 2

    Odpowiedz na „ArtOfWeddingAnuluj odpowiedź