Znajdź swój przepis

Placki drożdżowe z jagodami

22 lipca, 2016

Placki drożdżowe z jagodami lub racuchy są bardzo puszyste i wyśmienicie smakują z owocami sezonowymi. Do ciasta dodałam jagody, ale możesz je zastąpić innymi owocami, na które masz ochotę. Proste, pyszne placki drożdżowe idealne na śniadanie lub kolację.

Owoce podczas smażenia mogą lekko puszczać sok, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno i smaż je dalej, aż do uzyskania złotego koloru skórki.

Podczas smażenia koniecznie kontroluj temperaturę oleju, aby zbyt szybko się nie rumieniły, ponieważ mogą być w środku surowe. Najlepiej smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu lub lekko mniejszym.

Konsystencja ciasta na placki powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Gęsta i podczas smażenia placuszki nie powinny się zbyt mocno rozlewać na boki. Podczas smażenia jeszcze podrosną i napuszą.

Placki drożdżowe z jagodami to w sezonie letnim fajny pomysł na urozmaicenie i podawanie racuszków w troszkę innej postaci. Uwielbiam ten przepis za to, że można uformować je w duże placki, które podczas smażenia jeszcze zwiększają objętość.

Z jagodami są przepyszne, a najlepsze są prosto z patelni oprószone cukrem pudrem.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy drożdżowe.

placki drożdżowe

PLACKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz cukier, sól, jajko, mleko. Mieszamy za pomocą np. drewnianej łyżki do momentu, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję troszeczkę rzadszą od gęstej śmietany. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy na wierzch jagody (nie mieszamy). Patelnię z niewielką ilością oleju lekko rozgrzewamy. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placki drożdżowe z jagodami placki drożdżowe placki drożdżowe z jagodami placki drożdżowe z jagodami placki drożdżowe z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej wieczorem i rano usmażyć placki?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie za bardzo.

  2. W przepisie jest podane jajko, ale już w opisie przyrządzenia już go nie ma. To co z tym jajkiem?

    1. aneta Autor says:

      juz poprawiłam :)

  3. Martyna says:

    Witam, można prosić o proporcje do zaczynu? Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Ilovebake says:

      Hej w 1/2 szklanki mleka wymieszaj make (2-3 łyżki) i 1 łyżkę cukru tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i zostaw na 15 min do wyrośnięcia :) składniki zabierasz z podanej listy :)

  4. ArtOfWedding says:

    Jakie smakowite… Ja bym nie miała czasu na robienie im zdjęć, od razu przeszłabym do zjedzenia :)
    Niby tylko placki, ale jednak zwyczajne nie są (jagody… mmmm…) :)

  5. kosmetasia says:

    ciepłe mleko? tzn? :D przegotowane czy po prostu w temperaturze pokojowej?

    1. Ilovebake says:

      Po prostu lekko podgrzane. Po sprawdzeniu palcem nie może parzyć, tylko być ciepłe :) Inaczej zaparzysz drożdże i będą do wyrzucenia.

  6. amanda-butikzprzepisami says:

    Jak one fantastycznie wyglądają :) Jakie pulchniutkie i smakowite – chciałabym takie śniadanie do łóżka :)

  7. takie placuchy kojarzą mi się w wakacyjnymi kolacyjkami u babci, gdy byłam dzieckiem :)

  8. Anita K. says:

    Czy zamiast maki tortowej moze byc zwykla? Chcialabym bardzo wyprobowac przepis :)

    1. Ilovebake says:

      Może być, ale na tortowej będą lżejsze :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x