Znajdź swój przepis

Placki warzywne z kaszą kuskus

29 marca, 2022

Szybki przepis na placki warzywne z kaszą kuskus. Rewelacyjne na obiad z dodatkiem sosu czosnkowego lub ciepła kolację. Duża ilość warzyw i proste przygotowanie.

Placki warzywne rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub samodzielnie z dodatkiem sosu. Można je podawać dla dzieci w wersji pieczone w piekarniku.

Doskonałe w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do warzyw. Do środka placków można dodać również paprykę oraz pokrojony na kawałeczki ser żółty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

placki warzywne

PLACKI WARZYWNE Z KASZĄ KUSKUS

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki koperku lub natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus*

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę kuskus zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Wszystkie warzywa powinny być surowe. Marchewkę, batata, ziemniaka oraz cebulę obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, zioła oraz przyprawy. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe.

* kaszę możesz pominąć lub zastąpić inną np. jaglaną, gryczaną

placki warzywne

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czym można zastąpić batata ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz zamienić na zwykłego ziemniaka.

  2. Proszę o wskazówkę w kwestii pieczenia w piekarniku. Jaka temperatura i czas pieczenia? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Myślę, że około 175C przez 30 minut, aż się zarumienia

    2. Dziękuję:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x