Znajdź swój przepis

Placuszki budyniowe z jabłkami

1 lutego, 2017

Placuszki budyniowe z jabłkami do przygotowania w kilka chwil na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki mają fajny budyniowy posmak, który kontrastuje z lekko kwaśnym jabłkiem. Oprósz je cukrem pudrem, polej ulubionym sosem lub zjedz jeszcze ciepłe bez dodatków.

Do placuszków dodałam budyń w proszku o waniliowym smaku bez cukru. Budyń nie tylko doda smaku, ale zagęści również ciasto.

Placuszki budyniowe z jabłkami możesz wykonać na dwa sposoby. Mieszając suche składniki z mokrymi lub oddzielając białko od żółtka i ubijając je na sztywną pianę. Pod koniec wystarczy połączyć pianę z ciastem i smażyć. Placuszki zyskają wtedy na puszystości i będą miały lżejszą konsystencję.

Smażymy je na złoty kolor i od razu podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe wprost z patelni.

Zamiast jabłek możesz dodać inne owoce np. banany, jagody, maliny lub usmażyć bez dodatków i podawać np. z domowym dżemem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

placuszki

PLACUSZKI BUDYNIOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy, proszek (40g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.

placuszki placuszki placuszki placuszki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pycha!! Zrobiłam od razu podwójna porcję bo nas dużo w domu :D już zawsze będę robić według tego przepisu, dziękuję !

  2. Małgorzata says:

    Nie wiem dlaczego, ale ciasto wyszło mi bardzo gęste i musiałam dodać sporo jogurtu. Koniec końców wyszły smaczne i zniknely z talerza.

  3. Pyszne ???? właśnie robię, szybko znikną ????

  4. Pyszne! Z przepisu wyszło 10 placuszków. Zachęcam do wypróbowania ;-)

  5. Pyszne! Właśnie zrobiłam. Trochę jak racuszki drożdżowe, ale nie wiem czy nie lepsze ☺️ zamiast jogurtu dodałam śmietanę, bo jogurt wybył. Ale i tak pyyycha ????

  6. Pyszne placuszki???? zrobiłam według tego przepisu i rewelacja

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij