Znajdź swój przepis

Placuszki jogurtowe z jagodami (owocami)

29 lipca, 2015

Placuszki jogurtowe z jagodami lub innymi owocami wprost uwielbiam. Placki jogurtowe mają bardziej cięższą konsystencję od typowych pancakes, ale są o wiele zdrowsze. Dodatek jogurtu sprawia, że są wilgotne i w połączeniu z jagodami smakują niesamowicie dobrze.

Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację, szybko się smaży i nie ma z nimi większych problemów. Ciasto powinno być podobne w konsystencji do jogurtu greckiego lub nieznacznie rzadsze.

Placuszki jogurtowe mają jeszcze jedną zaletę, nie trzeba dodawać do nich tłuszczu. Możesz je smażyć na oleju lub bez niego. Chociaż ja wolę te w wersji z olejem, ponieważ smakują lepiej i mają lekko chrupiąca skórkę na zewnątrz.

Do placuszków jogurtowych możesz dodawać dowolne owoce np. jagody, borówki, truskawki lub maliny. Ważne, aby owoce nie były mocno wodniste. Ciasto wtedy zrobi się za mocno wilgotne i placki będą mega ciężkie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.

placki jogurtowe z jagodami

PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA PLACKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jagód/ owoców

Jogurt mieszamy z mlekiem, jajkiem, cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy, aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy placki na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placki jogurtowe z jagodami  placki jogurtowe z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Szukałam placuszków jogurtowych, łatwych i szybkich do zrobienia na urodzinowe śniadanie, i przypadkiem trafiłam na Twój przepis. Rewelacja!!! z konfiturą ze śliwki i czekolady, z mango i z bananem. Dziękuję za inspirację!

  2. Agnieszkaa says:

    moje w wersji z malinami i jogurtem naturalnym,mniam! ????

  3. Przepyszne! Ciasto jest idealne, na patelni wyglada chudo, ale gdy juz sie usmaży, natychmiast się „napompowuje” i pochłania wszystkie owocki, co daje imponujący efekt, a nie jak to zwykle bywa biednego ociężałego placka, którego nie da się obrócić. Doskonały pomysł na niedzielne śniadanie z rodziną :)

  4. proszek do pieczenia jest bardzo konieczny? da się bez niego?

  5. Jolanta S. says:

    Cudowne:) … z przyjemnością zatopiłabym w nich ząbki:)

    1. Ilovebake says:

      hihi :) mam nadzieje, ze sprobujesz

  6. Czy może być zwykły jogurt naturalny ?

    1. Ilovebake says:

      możesz ale wtedy zwiększ ilość mąki tak, aby ciasto było w konsystencji troszeczkę gęstsze od śmietany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x