Placuszki ryżowe


Placuszki ryżowe to świetny przepis na wykorzystanie ryżu, który został nam z poprzedniego dnia. Placuszki są pyszne, szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Do środka dodałam starte jabłka, ale możesz je zastąpić innymi owocami np. bananem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację z przeróżnymi dodatkami.

Placuszki możesz wykonać na świeżo ugotowanym ryżu z dnia poprzedniego. Ciasto powinno być gęste i podczas smażenia trzymać dosyć dobrze kształt.

Smażymy na rozgrzanym oleju, dzięki czemu będą miału chrupiącą skórkę zaraz po odsączeniu  tłuszczu.

Placuszki ryżowe przed smażeniem musimy zmielić, możesz użyć do tego malaksera lub po prostu rozdrobnić widelcem.

Placuszki możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Mi najbardziej smakowały polane syropem klonowym, ale sprawdzi się cukier puder, dżem lub świeże owoce. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, racuchy i naleśniki.

placki z ryżu

PLACUSZKI RYŻOWE

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki krupczatki, ziemniaczanej lub pszennej
  • 2 jabłka, średnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Zimny ryż miksujemy razem z żółtkami, cukrami oraz mąką. Dodajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach skropione sokiem z cytryny. Białka razem z solą ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą ryżową. Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

placki z ryżu
placki z ryżu
placki z ryżu

wydrukuj teraz