Placuszki serowe z mlekiem w proszku


Najlepsze placuszki serowe z dodatkiem mleka w proszku jakie jadłam. Puszyste, delikatne i leciutkie placuszki, które będą idealne na śniadanie.

Przepyszne są z dodatkiem świeżych owoców, konfitury lub po prostu samodzielnie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni.

Przepis powstał, gdy zostało mi za dużo masy z sernika, którą trzeba było wykorzystać. Wpadłam na pomysł, aby nadmiar wykorzystać na placuszki i okazały się hitem w moim domu.

Super smaczne i do tego proste w przygotowaniu. Nie smażymy na tłuszczu, wystarczy rozgrzana patelnia. W wersji zdrowszej możesz pominąć cukier.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placuszki.

Placuszki serowe

PLACUSZKI SEROWE Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze placuszków

  • 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Najlepiej jeśli składniki będą w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz wlewamy niewielkim strumieniem mleko i olej. Do masy przesiewamy proszek budyniowy oraz mleko w proszku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Na średnio rozgrzanej patelni wykładamy po dwie łyżki masy na każdy placuszek i smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z dżemem lub owocami.

Placuszki serowe
Placuszki serowe

wydrukuj teraz