Placuszki z chia, czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Dodałam je do ciasta, które zagęściły i wzbogaciły je przede wszystkim w kwasy omega 3, przeciwutleniacze inne cenne wartości odżywcze. Placuszki idealne na śniadanie i ciekawy pomysł na wykorzystanie nasion chia. Składniki mieszamy i odstawiamy, aby nasiona zaczęły pęcznieć i zagęściły ciasto. W lodówce może być 2 godziny lub wymieszasz składniki wieczorem, a rano usmażysz. Ciasto powinno być gęste podczas wylewania na patelnię. Po zobaczeniu na jednej stronie bąbelków przekładamy je na druga stronę. Smażymy na niewielkim ogniu z odrobiną oleju np. rzepakowego lub bez na patelni teflonowej.
Placuszki podaje jeszcze ciepłe, niezbyt nadają się do trzymania w lodówce i przechowywania. Nasiona chia z czasem zaczynają zmieniać kolor placuszków.
Bardzo dobrze smakują z dżemem, świeżymi owocami lub syropami. Placuszki z chia to dobra propozycja dla mam, które chcą przygotować coś co dzieci uwielbiają, ale ze zdrowych składników.
Doskonałe dla osób, które dbają o zdrową dietę. Jeśli masz nietolerancję pokarmowe zastąp produkty bezglutenowymi.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z chia.
REKLAMA:
PLACUSZKI Z CHIA
SKŁADNIKI NA PLACKI: ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej lub np. bezglutenowej
- 3 łyżki nasion chia
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego, kokosowego
- 2 1/2 szklanki mleka np. krowiego, migdałowego, kokosowego
- 2 łyżki cukru/miodu/ksylitolu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy na 2 godz do lodówki lub na całą noc. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju np. rzepakowym z obu stron na złoty kolor (bez oleju na patelni teflonowej). Podajemy z dżemem, owocami lub ulubionym syropem.
mieszamy zwykłą łyżką tylko do połączenia się składników, czy mikserem? ;)
Ja mieszałam mikserem :)
Nadadzą się idealnie na leniwy poranek! Wypróbuję :)