Bardzo puszyste i lekkie placuszki z czekoladą, czyli chocolate chip pancakes. Błyskawiczne w przygotowaniu, dzięki czemu będą idealne na śniadanie.
Placuszki z czekoladą wykonujemy z dodatkiem maślanki bądź kefiru oraz kropelek czekoladowych, które kupisz w większych marketach lub sklepach internetowych.
Placuszki są bardzo lekkie, delikatne i niezwykle puszyste. Dodatek czekolady sprawia, że są jeszcze ciekawsze w smaku. Najlepiej jeść zaraz po usmażeniu samodzielnie lub z dodatkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.
REKLAMA:
PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ ( CHOCOLATE CHIP COOKIES )
SKŁADNIKI NA PLACKI:
ILOŚĆ: 1 talerz placuszków
- 1 jajko, duże
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub kawałków czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajko mieszamy razem z roztopionym masłem, cukrem i maślanką. Następnie przesiewamy do mokrych składników mąkę, proszek, sodę. Mieszamy, ale nie musi bardzo dokładnie mogą być grudki. Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Patelnie z odrobiną oleju rozgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu strona na złoty kolor. Placuszki możesz smażyć również tłuszczu.