Znajdź swój przepis

Placuszki z czekoladą (chocolate chip pancakes)

10 grudnia, 2019

Bardzo puszyste i lekkie placuszki z czekoladą, czyli chocolate chip pancakes. Błyskawiczne w przygotowaniu, dzięki czemu będą idealne na śniadanie.

Placuszki z czekoladą wykonujemy z dodatkiem maślanki bądź kefiru oraz kropelek czekoladowych, które kupisz w większych marketach lub sklepach internetowych.

Placuszki są bardzo lekkie, delikatne i niezwykle puszyste. Dodatek czekolady sprawia, że są jeszcze ciekawsze w smaku. Najlepiej jeść zaraz po usmażeniu samodzielnie lub z dodatkami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i pancakes.

Placuszki z czekoladą

PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ ( CHOCOLATE CHIP COOKIES )

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 talerz placuszków

  • 1 jajko, duże
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub kawałków czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajko mieszamy razem z roztopionym masłem, cukrem i maślanką. Następnie przesiewamy do mokrych składników mąkę, proszek, sodę. Mieszamy, ale nie musi bardzo dokładnie mogą być grudki. Na koniec dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy. Patelnie z odrobiną oleju rozgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu strona na złoty kolor. Placuszki możesz smażyć również tłuszczu.

Placuszki z czekoladą Placuszki z czekoladą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x