Podwójnie czekoladowe ciasto z malinami na biszkopcie przełożone herbatnikami kakaowymi. Przepyszny deser z gorzką i białą czekoladą oraz świeżymi malinami dla kontrastu.
Bazą ciasta jest lekki biszkopt kakaowy nasączony likierem słony karmel. Następnie wyrazisty mus z dużą ilością gorzkiej czekolady. Całość przełożona herbatnikami kakaowymi. Do tego leciutki jak mgiełka mus z białej czekolady i zatopione w niej maliny. Mus jest słodki, natomiast maliny nadają kwasowości, dzięki czemu wspaniale razem smakują. Całość oprószona kakao.
Podwójnie czekoladowe ciasto z malinami będzie idealnym deserem w sezonie na maliny. Deser perfekcyjnie łączy smaki dwóch czekolad i do tego pyszne owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
REKLAMA:
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki zimnej wody
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- ok. 400 g malin świeżych lub mrożonych
- 1/4 szklanki likieru np. kawowego lub słony karmel
- 2 łyżki kakao do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia (możesz użyć silikonowej), natomiast boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i lekko nasączamy.
100 ml kremówki podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Zostawiamy na 2-3 minuty i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie mieszamy do połączenia np. trzepaczką. Wykładamy na biszkopt. Przykrywamy herbatnikami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę z czekoladą miksujemy, aż będzie mocno gęsta. Na koniec miksując wlewamy żelatynę. Cienką warstwę kremu wykładamy na herbatniki, następnie układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią kremu. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy wierzch kakao.
Rozumiem, że ten likier jest do nasączania?
Tak :)
Czy mrożone maliny trzeba rozmrozić?
Do środka dajemy odmrożone :)
Rewelacyjny przepis, ciasto wyszło cudowne!
Nie ma potrzeby gorzka czekolada zwiąże krem.
Moja rodzina szaleje za tym ciastem ???? jest po prostu genialne
Witam .
Czy mogę zrobić dużą tradycyjną blachę?
Czy podwoić składniki?
podwoić :)